DALEKI CILJ

TALIJANSKI PREDSJEDNIK POČINJE KONZULTACIJE O NOVOJ VLADI: U parlamentu nema jasne većine, svi scenariji su mogući

Sergio Mattarella
 Alessandro Bianchi/File Photo / REUTERS

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počinje u srijedu konzultacije oko formiranja vlade, cilj koji se čini još dalekim mjesec dana nakon parlamentarnih izbora koji nisu dopustili da se dođe do jasne većine u parlamentu.

Nakon predsjednika domova i malih stranaka u srijedu, predsjednik Mattarella primit će u četvrtak predstavnike glavnih političkih stranaka završivši s Ligom (krajnja desnica) i Pokretom pet zvijezda (M5S), koje si obje pripisuju pobjedu na parlamentarnim izborima 4. ožujka.

Postavši novi šefovi talijanske politike, Luigi Di Maio (M5S) i Matteo Salvini (krajnja desnica) teže mjestu šefa vlade: prvi jer je od svoje stranke napravio prvu stranku Italije s više od 32 posto glasova, drugi jer je podigao Ligu na prvo mjesto unutar desne koalicije, na čelu s 37 posto glasova.

No, moguće je da obojica na kraju budu primorani dogovoriti se o trećem imenu, prihvatljivom za obje strane, koje bi vodilo vladu, iako je Luigi Di Maio ponovio u utorak navečer da je jedini kandidat svoje stranke za mjesto premijera.

Već mjesec dana izjave, razmjene i drugi pokušaji otvaranja između glavnih čelnika nisu omogućili postizanje bilo kakvog sporazuma koji bi doveo do vladine većine.

Svi scenariji ostaju stoga mogući nakon ovog kruga razmatranja, počevši od onog izvršnog tijela koje bi okupilo M5S i Ligu, a to je približavanje dvije sile, sada većinske u parlamentu, omogućilo da se izabere krajem ožujka predsjednike Senata i Zastupničkog doma.

Luigi Di Maio (31) nije zatvorio vrata tom scenariju, ustvrdivši u srijedu navečer na tv postaji La7 da je otvoren većini koja obuhvaća Ligu, ali bez Silvija Berlusconija. Čak je izrazio spremnost raspravljati o imenu ministara, što je promjena u odnosu na početne pozicije.

Takav scenarij podrazumijevao bi da Matteo Salvini, šef Lige, prekine s desnom koalicijom te, dakle, s Forza Italijom, Berlusconijevom strankom što on još uvijek nije službeno spreman učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:14