SKANDAL NA APENINIMA

TALIJANSKI PREMIJER KIPI OD BIJESA 'Cijeli svijet nam se ruga zbog skandalozno luksuznog sprovoda mafijaškog šefa!'

 youtube screenshot

Premijer Matteo Renzi, pišu talijanske novine, bijesan je zbog skandalozno raskošnog sprovoda Vitorija Casamonice (65), poslovnog patrijarha istoimene obitelji koja kontrolira niz ilegalnih djelatnosti u jugozapadnom Rimu, te je bila povezana s mafijaškom Bandom s Magliane. Sprovod je blokirao dio Rima, kao da je zaista umro “Rimski Kralj”, kako su ga zvali.

Renzi se boji da će svjetski odjek tog spektakla naškoditi imidžu Italije i njegove vlade, a onda i uspjehu Svete godine milosrđa, od koje njegova vlada očekuje četverostruko veći prihod nego od milanskog Expoa.

Vladu kritiziraju i zato jer je očito da su bar karabinijeri unaprijed znali što se i kako sprema, jer su izdavali dozvole mnogim Casamonicama u kućnom zatvoru da na četiri sata napuste stan radi sprovoda.

Obitelj Casamonica (a ima ih, što rodbine, što svojte, više od 1000) tvrdi: nismo mafijaši. I dokazuje to sudbenom praksom: ni u jednoj presudi, a imaju ih na bacanje, nije unesena otegotna okolnost “mafijaškog udruživanja”. Svaki put su im priznali da su obiteljski klan, familija u demografskom, a ne u mafijaškom smislu, povezana klanski utoliko što su etnički Sinti (to je jedan od romskih endonima), ali i interesno: organiziranim kriminalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:20