KRIZA U ITALIJI

Talijanski premijer Mario Draghi danas dolazi pred Parlament, predsjednik mu je odbio ostavku

Draghi će izvijestiti Senat o političkoj situaciji, a nakon toga će slijediti višesatna rasprava koja bi trebala završiti glasanjem

Mario Draghi

 -/Afp

Budućnost vlade jedinstva talijanskog premijera Marija Draghija trebala bi biti odlučena u srijedu, nakon što je prošli tjedan talijanski predsjednik odbio njegovu ostavku.

Draghi će ujutro izvijestiti Senat o političkoj situaciji, a nakon toga će slijediti višesatna rasprava koja bi trebala završiti glasanjem o povjerenju.

Očekuje se također da se Draghi pojavi u Zastupničkom domu u četvrtak.

Jedan je mogući ishod da bi Draghi mogao nastaviti sadašnju dužnost uz većinsku potporu.

No još se ne zna niti nada li se Draghi uopće da će ostati premijer.

Odluči li umjesto toga dati ostavku, predsjednik Sergio Mattarella mogao bi raspustiti parlament, što bi izazvalo prijevremene izbore.

Draghi, stranački neovisni ekonomist koji je prije bio na čelu Europske središnje banke, vodi višestranačku vladu jedinstva od veljače 2021.

Trenutna vladina kriza potaknuta je prošli tjedan kad su članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) odbili sudjelovati u glasanju o velikom paketu pomoći.

Draghijeva vlada je ipak dobila potrebnu većinu bez M5S-a, ali je on rekao da taj potez znači da je koalicijski "sporazum povjerenja" prekršen.

U međuvremenu populistički M5S, pod vodstvom Giuseppea Contea, pozvao je Draghija da odgovori na njihove političke zahtjeve. Ne zna se kako će stranka glasati u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:20