DRAGHI BI NA KVIRINAL

Talijanski premijer nema ništa protiv da postane predsjednik: ‘Ja sam djed, na službu institucijama‘

Iskoristio je za to današnju konferenciju za novinare, koju talijanski premijer tradicionalno drži potkraj kalendarske godine

Mario Draghi

 Roberto Monaldolapress/Lapresse/Profimedia

Mario Draghi (74), predsjednik talijanskoga Ministarskog vijeća, jasno je dao znati da nema ništa protiv toga da sljedeći mjesec bude izabran za predsjednika Talijanske Republike. Iskoristio je za to današnju konferenciju za novinare, koju talijanski premijer, koji bio da bio, tradicionalno drži potkraj kalendarske godine.

Draghi tvrdi, prvo, da je njegova vlada učinila mnogo više od onoga što joj je stavljeno u zadatak kada je osnovana. Da je postigla sav 51 cilj evropskog Programa obnove i otpora, te da "u ovom trenutku [Evropska] Komisija raspravlja o potpisivanju operativnog sporazuma koji otvara mjesec-dva dogovaranja prije dodjele rata predviđenih posudbi." Također, rekao je, vlada uspijeva držati pod kontrolom pandemiju covida-19, procijepivši više od 85 posto odraslog stanovništva, a gotovo svakoga trećega i trećom dozom. Zatim, da je ponovo krenuo trend zapošljavanja. A da je vlada sve to vrijeme imala na umu da je javni dug Italije veći od 150 posto jednogodišnjega društvenog brutoproizvoda (drugi najveći postotak u Uniji nakon Grčke).

'Zacrtani put vlade'

Drugo, tvrdi da je uspjeh njegove vlade uvjetovan time što su i on i svaki ministar bili koncentrirani na sadašnjost, "ne pitajući se što donosi budućnost, što meni donosi budućnost", tj. o onome što se u standardnome hrvatskome iskazuje pitanjem "ima l' mene tute?" Kaže Draghi da je važno da ovaj sastav parlamenta nastavi svoj rad do kraja saziva (u proljeće 2023, podrazumijevajući da bi prije toga pola godine koncentriranja na predizbornu kampanju, izbore, pa sastavljanje vladine većine, kompromitiralo koncentraciju na Program obnove i otpora i na dinamiku njegova realiziranja). U tom sklopu Draghi ipak kaže da vlada sada može nastaviti zacrtanim putom bez obzira na to tko bi je vodio. A tko bi mogao voditi?

Ako bi struktura vlade ostala ovakva kakva jest - napola tehnička s tehničkim premijerom, napola politička s gotovo svim parlamentarnim strankama, osim postfašističke Braće Italije - prirodan premijer bi bio tihi i povučeni Daniele Franco (68), ministar ekonomije i financija, do lani glavni direktor emisijske Banke Italije, prije toga predsjednik Državnoga knjigovodstva. Ali Draghi nije uopće govorio o strukturi sljedeće vlade, sedamdesete u 75 godina Republike. Ustavno superkorektno je rekao da će o tome odlučiti Parlament.

'Na službu institucijama'

Sebe je pak definirao ovako: "Nemam nikakvih osobnih aspiracija. Ja sam čovjek, djed, ja sam djed, na službu institucijama."

Prevedeno na svakodnevni jezik: tu sam, izvolite, poslužite se ako želite, a ako nećete, ja sam svoje obavio.

U međuvremenu Sergio Matarella, sadašnji predsjednik Republike kome mandat istječe 2 veljače, na svakome skupu naglašava da je to njegov oproštaj, pa je to izrekao i prekjučer, na prednovogodišnjem primanju za državne institucije i talijansku diplomaciju. Reporteri javljaju da rezidenciju Predsjednika u Kvirinalskoj palači ubrzano napuštaju kutije s dokumentima i stvarima. Na jednima je adresa stana koji je Mattarella unajmio (prije izbora za predsjednika bio je sudac Ustavnog suda gdje je, kao udovac, stanovao u jednome od za to uređenih apartmana). Na drugima piše: Palača Giustiniani, a to je najreprezentativnije zdanje u vlasništvu Senata Republike, podzemnim hodnikom povezano s Palačom Madama, sjedištem Senata. U Palači Giustiniani imaju urede doživotni senatori, što će Mattarella automatski biti po prestanku predsjedničke dužnosti, zatim senatori koji su bili predsjednici nekoga od parlamentarnih domova ili pak Ministarskog vijeća.

Iako ne postoje formalne kandidature za predsjednika Talijanske Republike, na tu se funkciju gura Silvio Berlusconi, bivši premijer i pravomoćno osuđivani kriminalac. On daje znati da bi ostao samo do izbora novog Parlamenta, a onda bi prepustio mjesto Draghiju, koji bi tako mogao ostati premijer do kraja saziva. Ustav ne poznaje i ne priznaje takve dogovore, niti ih je moguće kontrolirati jer je biranje predsjednika Republike tajno. Ipak ih ima koji se unaprijed vesele kako bi bilo smiješno kad bi u svakom uredu tužilaca i sudaca po Italiji visjeli portreti kriminalca Berlusconija kao predsjednika Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:04