DAVAO ISKAZ TRI SATA

TALIJANSKI PREMIJER SASLUŠAN O UPRAVLJANJU KORONAKRIZOM U BERGAMU Istragom obuhvaćeno više čelnih ljudi talijanske vlade

Giuseppe Conte
 Handout/Palazzo Chigi press office / AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je na sudu tri sata davao iskaz o načinu na koji je vlada upravljala koronakrizom u Bergamu na sjeveru zemlje, jednom od najteže pogođenih područja u Italiji i svijetu.

Državna odvjetnica u Bergamu, Maria Cristina Rota, saslušala je Contea u okviru istrage o kašnjenju proglašenja "crvenih zona" u dvjema općinama na sjeveru Italije u kojima je pandemija eksplodirala.

Istragom su obuhvaćeni i ministar zdravstva Roberto Speranza te ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese.

Bergamo je žarište epidemije u pokrajini Lombardiji koju je Covid-19 najteže pogodio u cijeloj Italiji u kojoj su do petka od posljedica te bolesti umrle 34.223 osobe.

Središnja vlada u Rimu i lokalne vlasti Lombardije međusobno se optužuju za kašnjenje u uspostavi "crvenih zona" u općinama Nembro i Alzano, a što je rezultiralo preopterećenošću zdravstvenog sustava, rastom smrtnosti i širenjem epidemije u toj regiji.

Rođaci žrtava Covida-19 iz Bergama poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 22:29