MARIO DRAGHI

Talijanski premijer tvrdi da je Erdogan htio poniziti von der Leyen kada ju je smjestio na kauč

‘Snažno osuđujemo neprihvatljiv, populistički govor talijanskog premijera i njegove ružne i neumjerene komentare‘, rekli su iz Turske
Mario Draghi
 Alessandra Tarantino/POOL/AFP

Talijanski premijer Mario Draghi u četvrtak je optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je ovoga tjedna htio poniziti predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i rekao da treba biti otvoren s "diktatorima", što je izazvalo osude iz Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimci s početka toga sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane.

"Apsolutno se ne slažem s Erdoganovim poanšanjme spram predsjednice von der Leyen... Mislim da to nije bilo prikladno ponašanje i bilo mi je jako žao zbog ponižavanja koje je von der Leyen morala pretrpjeti", rekao je Draghi novinarima.

"U vezi s tim, nazovimo ih to što jesu - diktatorima - s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja", dodao je.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je zbog Draghijeve izjave pozvalo talijanskog veleposlanika u Ankari, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavu oštro kritizirao.

"Snažno osuđujemo neprihvatljiv, populistički govor imenovanog talijanskog premijera Draghija i njegove ružne i neumjerene komentare glede našeg izabranog predsjednika", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Cavusoglu je ranije u četvrtak ustvrdio da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa "zahtjevima i prijedlozima Europske unije " i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:12