LUIGI DI MAIO

Talijanski šef diplomacije svoju stranku optužio za nezrelost zbog stava o Ukrajini: ‘Stvarate napetost‘

Rekao je da ga čelnici Pokreta pet zvijezda napadaju s ‘mržnjom‘ i stvaraju probleme vladi s njezinim europskim partnerima

Luigi di Maio

 Valeria Mongelli/Hans Lucas Via AFP

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio optužio je u nedjelju svoju populističku stranku Pokret pet zvijezda da potkopava napore vlade da podrži Ukrajinu te da time oslabljuje položaj Rima unutar Europske unije.

Njegov bi istup mogao signalizirati skori raskol unutar stranke koju je nekoć vodio. Dužnosnici Pokreta pet zvijezda trebali bi se sastati kasnije u nedjelju kako bi razmotrili Di Maiovu poziciju nakon kritika koje je uputio stranci.

Unutarstranačka svađa također stvara probleme premijeru Mariu Draghiju jer se u utorak održava važno glasanje u parlamentu o Ukrajini.

Neki članovi Pokreta pet zvijezda žele ograničiti Italiju u slanju dodatnog oružja toj zemlji.

Di Maio je priopćenjem poručio da vlada mora braniti vrijednosti demokracije i slobode, dodajući da, dok su svi željeli mir, ruski predsjednik Vladimir Putin vodi rat.

U tom kontekstu rekao je da ga čelnici Pokreta pet zvijezda napadaju s "mržnjom" i stvaraju probleme vladi s njezinim europskim partnerima.

"Nezreo stav koji teži stvaranju napetosti i nestabilnosti unutar vlade", naglasio je.

Di Maiovu izjavu još nije komentirao čelnik Pokreta pet zvijezda i bivši premijer Giuseppe Conte.

Ranije u nedjelju, jedan od Conteovih suradnika Riccardo Ricciardi, rekao je da se Di Maio okrenuo protiv svoje političke obitelji i da bi se trebao suočiti s posljedicama.

Pokret pet zvijezda stranka je s najviše zastupnika u parlamentu, a na zadnjim izborima 2018. osvojili su čak 33 posto glasova. Međutim, od tada joj je popularnost značajno pala, nakon gubitka populističkog imidža zbog participacije u vladi.

Prema posljednjim anketama stranka može računati na oko 13 posto birača, a na lokalnim je izborima prošloga tjedna osvojila jedva tri posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:06