ZASAD NEMA DOGOVORA

Talijanski zastupnici biraju novog predsjednika: Berlusconi povukao kandidaturu, favorit premijer Draghi

Oko 1009 članova Zastupničkog doma i Senata - te predstavnici regija i autonomnih pokrajina počinju glasati u 15 sati u prvom krugu izbora

Talijanski premijer Mario Draghi 

 Andreas Solaro/Afp/Profimedia

Talijanski zastupnici u ponedjeljak će početi birati nasljednika aktualnog predsjednika Sergia Mattarelle, a favoritom se smatra premijer Mario Draghi.

Među političarima u Italiji postoji zabrinutost da bi rezultat mogao izazvati novu političku neizvjesnost u trećem najvećem gospodarstvu eurozone, koje se suočava s ponovnim porastom zaraza i smrti od covida-19.

Oko 1009 članova dvaju domova parlamenta - Zastupničkog doma i Senata - te predstavnici regija i autonomnih pokrajina počinju glasati u 15 sati u prvom krugu izbora za Mattarellinog nasljednika.

Premda tradicionalno nema službenih kandidata, aktualni premijer Mario Draghi dugo se smatra favoritom za najvišu dužnost u državi.

Budući da ne može obnašati obje dužnosti, u Rimu tjednima traju pregovori o tome kako će nastaviti njegova vlada u kojoj su zastupljene gotovo sve velike stranke u parlamentu.

Draghi, koji je na čelu vlade nacionalnog jedinstva, jasno je dao do znanja da bi volio preuzeti tu dužnost. No, među nekim strankama postoji nevoljkost da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak mogao izazvati politička previranja i prijevremene izbore.

"U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smijeniti Draghija s mjesta premijera", rekao je čelnik desničarske Lige Matteo Salvini u nedjelju, ponavljajući slične primjedbe svog koalicijskog partnera Berlusconija.

Budući da ni desni ni lijevi centar nemaju dovoljno glasova da nametnu kandidata iz vlastitog tabora, vjerojatno će biti potreban kompromis kako bi se spriječio zastoj.

Bivši premijer Silvio Berlusconi objavio je u subotu da povlači kandidaturu.

Ni desničarske stranke ni ljevičarski spektar nisu dogovorili zajedničkog kandidata do nedjelje.

Zbog toga je malo vjerojatno da će odluka biti donesena prvi dan glasanja, jer je pobjedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

U svakom sljedećem krugu, dovoljna je i apsolutna većina.

S obzirom da je na rasporedu samo jedno glasanje na dan, pobjednik se ne očekuje prije četvrtka.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato i predsjednica Senata Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Mattarella je odbacio prihvaćanje još jednog mandata, ali neki političari su predložili da ga se zamoli da nastavi, dok bi Draghi ostao premijer do sljedećih talijanskih izbora početkom 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 13:47