ZA 6 POSTO

TALIJANSKO UDRUŽENJE PODUZETNIKA O PADU BDP-a 'U povijesti se nismo suočili sa zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom krizom ovakvih razmjera'

Ilustracija
 AFP

Talijansko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti nezapamćenih šest posto zbog epidemije novog koronavirusa, upozorilo je u utorak vodeće udruženje poduzetnika.

"U povijesti republike nismo se suočili sa zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom krizom ovakvih razmjera", upozorila je Confindustria u najnovijem izvješću o gospodarskim prognozama.

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za šest posto bio bi najveći od utemeljenja republike 1946. godine.

Procjena se temelji na pretpostavci da će "akutna faza zdravstvene krize" biti okončana u svibnju te da će se nakon toga gospodarske aktivnosti postupno oporaviti, tumače u Confindustriji.

Italija je suočena s najvećom epidemijom novog koronavirusa u Europi i s najvećom smrtnosti u svijetu. Prema podacima za ponedjeljak, zabilježila je više od 100 tisuća novozaraženih i 11.591 smrtni slučaj.

Treća gospodarstvo eurozone u karanteni je veći dio ovoga mjeseca. Zatvorene su škole i fakulteti kao i većina trgovina i tvornica, a građanima su vlasti naložile da ostanu kod kuće i da izlaze samo radi odlaska na posao ili u nabavku hrane i lijekova.

Confindustria je pozvala talijanske i vlasti u Europskoj uniji da uvedu snažnije poticajne mjere kako bi se ublažile posljedice recesije, uključujući izdanje zajedničkog duga eurozone, odnosno euroobveznica.

Talijansko poslovno udruženje kao i njihovi njemački i francuski pandani BDI i MEDEF predlažu donošenje izvanrednog plana EU-a za državne investicije u vrijednosti 3.000 milijardi eura.

To bi prema procjenama Confindustrije tijekom trogodišnjeg razdoblja podiglo stopu rasta talijanskog gospodarstva za 2,5 postotnih bodova a stopu rasta eurozone za 1,9 postotnih bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13