HORDA NA ULICI

Tamna strana Wagnerove pomoći: Rusiji prijeti tempirana bomba, nasilni zločinci izlaze na slobodu!

Putin se u više navrata oslanjao na Prigožinove plaćenike i oni su mu pomogli da u Bahmutu ostvari neke dobitke

Putin se tijekom rata u Ukrajini u više navrata oslanjao na Prigožinovu plaćeničku vojsku

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia

Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je u utorak da će tisuće ruskih zatvorenika koji su se pridružili plaćeničkoj vojsci Wagner i sudjelovali u ratu u Ukrajini vjerojatno biti pomilovani i pušteni na slobodu.

Wagner je prošle jeseni regrutirao najviše zatvorenika. Istima je prilikom ulaska u Wagner rečeno da će im zatvorske kazne biti poništene nakon šest mjeseci vojne službe. Britansko Ministarstvo procjenjuje da je otprilike pola zatvorenika koji su se borili na strani Wagnera poginulo ili ranjeno.

Britanci dodaju da dokazi koje su prikupili upućuju na to da će oni koji su preživjeli rat i odradili spomenutih šest mjeseci zaista biti pušteni. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin donio je dekret kojim su ozakonjeni certifikati na temelju kojih će zatvornici biti pušteni.

S obzirom na to da je Wagneru zabranjeno borce tražiti u zatvorima, britanskom Ministarstvo obrane smatra da će plaćenička vojska Jevgenija Prigožina uskoro imati ozbiljnih kadrovskih problema.

Uz to, pitanje je kako će se velik broj često nasilnih zločinaca koji su prošli ukrajinsko ratište prilagoditi na slobodu i život u ruskom društvu.

Putin se tijekom rata u Ukrajini u više navrata oslanjao na Prigožinovu plaćeničku vojsku i ona mu je pomogla da u Bahmutu na istoku zemlje ostvari određene dobitke. Čelnik Wagnera više se puta pohvalio da su upravo njegovi osvojili komade ukrajinskog teritorija kod Soledara, Popasne i Lisičanska, piše Daily Mail.

Prigožin nije u dobrim odnosima s ruskim vojnim establišmentom, neki kremaljski dužnosnici strahuju da bi šef Wagnera nakon rata u Ukrajini mogao zaratiti s Putinom i pokušati zagospodariti perifernim ruskim oblastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:47