PLJAČKA BANAKA

Taoci opisali kako su pljačkašima poslužili kao živi štit: ‘Nikad se nisam za nešto tako čvrsto držao!‘

Tri osobe, od kojih jedan osumnjičeni, ubijene su u pljački banaka u gradu Araçatuba u državi São Paulo
Taoci zavezani za vozila
 Twitter

Pljačkaši banaka u Brazilu koji su koristili taoce kao živi štit prisilivši ih da legnu na krovove i poklopce kombija koje su koristili za bijeg, kazali su im da će ih upucati ravno u lice ako ih ne poslušaju, rekao je jedan od talaca, piše BBC.

Za taoce su uzeli najmanje 11 osoba i držali ih skoro dva sata.

Policija traga za pljačkašima od kojih je većina u bijegu.

Tri osobe, od kojih jedan osumnjičeni, ubijene su u pljački banaka u gradu Araçatuba u državi São Paulo.

Držali ih na nišanu

- Jedino sam mislio o tome kako ću umrijeti, rekao je jedan od talaca.

Muškarac koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, rekao je da ga je, dok se vozio na motoru, zaustavio jedan čovjek uz prijetnju puškom.

Iako su pucnjevi već odjekivali gradom, muškarac nije bio svjestan opasnosti.

- Čuo sam neko komešanje, ali sam mislio da su to petarde. Iznenada, neki čovjek me gurnuo s motora i rekao mi da stanem. Isprva sam pomislio da je to policijska kontrola, ali tada sam vidio da je kriminalac, kazao je.

Pljačkaše je opisao kao agresivne i odlučne da zastraše svoje zatočenike.

- Ako bi primijetili da netko viri kroz prozor, zapucali bi u tom smjeru da zaplaše sve ostale i pokažu im da se ne šale, rekao je.

Jedan drugi talac ispričao je kako je zaustavljen i iskorišten kao živi štit.

- Rekli su mi da izađem iz auta, poderali mi majicu i bacili kapu na zemlju. Stavili su me na krov auta i rekli mi: 'Ako se pustiš, ako se baciš na zemlju, zaustavit ćemo auto i upucati te ravno u lice.' Mislim da se nikada u životu nisam za nešto tako čvrsto držao, kazao je.

Talac je opisao kako se uspio držati za krov dok je auto jurio preko razrovanih ulica, a majka drugog taoca kazala je da je pravo čudo što joj je sin živ.

- Prisilili su ga da se popne na haubu jednog od automobila i da se drži rukama. Skoro je pao i poginuo, kazala je i dodala kako su njezina sina pustili kad su već odmakli daleko od grada i da mu je trebalo nekoliko sati da se vrati natrag.

Kako je pljačka tekla

Grupa od oko 20 pljačkaša provalila je u tri banke u gradu Araçatuba od kojih 200.000 stanovnika, 575 km sjeverozapadno od São Paula.

Rano ujutro u ponedjeljak, provalili su u dvije banke i trećoj nanijeli štetu.

Nije poznato koliko su novca odnijeli, no policija kaže da su se uspjeli probiti do podzemnih trezora u jednoj od banaka.

Bili su teško naoružani, a čini se kako je pljačka bila pomno isplanirana.

Ne samo da su policiji presjekli put ostavljajući na cesti zapaljena vozila, već su napali i lokalnu policijsku postaju i postavili oko 40 eksplozivnih naprava na 20 različitih lokacija diljem grada. Policija kaže da su naprave bile na daljinsko upravljanje.

Jedna od njih je eksplodirala dok je pored nje prolazio biciklist koji je u detonaciji teško ozlijeđen i amputirane su mu obje noge.

Pljačkaši su također nakon pljačke policiju motrili dronovima.

Policija kaže da su zasad uhitili dvojicu osumnjičenih i pronašli sedam napuštenih automobila u predgrađu Araçatube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:04