TKO SU TI LJUDI?

Tea Party: Pokret bijelih i ultraradikalnih galamdžija ide osvojiti Kongres

Iznikao iz protivljenja Obaminoj reformi zdravstva, pokret je izrastao u silu koja je isprva utirala strah u kosti demokratima, a sad to radi republikancima

WASHINGTON - Šefovi Republikanske stranke trebaju iskoristiti niz pobjeda pokreta Tea Party na stranačkim predizborima, poručila je bivša republikanska guvernerka Aljaske Sarah Palin, koja njeguje i predsjedničke ambicije.

Glasnogovornica pokreta

Taj pokret, na čijim je skupovima Palin toliko česta gošća da je neki nazivaju i njihovom glasnogovornicom, sedam tjedana prije kongresnih i guvernerskih izbora uspio je ovaj tjedan poraziti dvoje kandidata za Senat koje je podupirala republikanska središnjica.

U prvi su mah stranački lideri to proglasili katastrofom jer Tea Party na stranačkim predizborima izabire kandidate koji su preradikalni da bi imali šanse na samim izborima u studenome, pa se činilo da republikansko osvajanje kontrole u Kongresu više nije tako izvjesno. No već jučer službeni je stav bio da bi entuzijazam i energija, koji su zahvaljujući pokretu Tea Party zahvatili njihovo biračko tijelo, mogli odvesti stranku do pobjede i bez tzv. neovisnih birača, oko kojih se inače vodi borba na američkim izborima.

Analitičari tvrde kako se sada čini da bi američka politika mogla krenuti prema ideološkom sukobu, dalje od centra za koji se posljednjh desetljeća smatralo da je nužan kako bi se privukli neovisni birači. New York Times u uvodniku je pozvao sve “birače hladne glave” da se zainteresiraju za izbore i ne prepuste sudbinu zemlje manjini “koja se vodi najnižim političkim instinktima”.

Toj manjini pripada 18 posto američkih birača, no među onima za koje se sada čini da će vjerojatno i izaći na birališta ih je 40 posto. Pokret je izniknuo iz protivljenja Obaminoj zdravstvenoj reformi i prerastao u silu koja je prvo utirala strah u kosti demokratima dok su po američkim gradovima tumačili vladine planove za zdravstvo, a sada utire strah i svim republikancima koji ne prođu njezin “Test kreposti”, kojim se provjerava vjeruju li u pravu stvar.

Hitlerovski brkovi

A prava stvar u međuvremenu je postao manji državni aparat, manja državna potrošnja i kraj zaduživanja. Oni koji se pojavljuju na prosvjedima još su radikalniji i gnjevniji - na Obamu, na Washington općenito, a više od polovice njih i na Republikansku stranku.

Obama je za njih čovjek koji zemlju vodi u socijalizam i kojem na plakatima crtaju hitlerovske brkove. No, ne prolaze ni ostali političari dobro. Na pitanje kojem se političaru najviše dive, 29 posto nije imenovalo nikoga. Najbolje je prošao Newt Gingrich sa 10, a slijedila je Palin s devet posto.

Tvrda desnica u brojkama

18% Amerikanaca podupire pokret Tea Party (od birača koji će izaći na izbore 40 %)

45% želi manju ulogu federalne vlade

65% se informira na Fox Newsu, 10% gleda ABC, CBS ili NBC

89% su bijelci, 1% su crnci

37% završilo ih je fakultet, u usporedbi sa 25% stanovništva SAD-a

75% starije je od 45 godina

56% zarađuje ih više od 50.000 dolara godišnje

39% deklariraju se kao evangelistički kršćani

38% svaki tjedan idu u crkvu

58% kod kuće drži oružje

24% smatra da je nasilna akcija protiv vlade ponekad opravdana

Pokret Tea Party od svojih kandidata traži:

1. poštovanje Ustava

2. ukidanje ograničenja i trgovanja stakleničkim plinovima

3. izbalansirani proračun

4. pojednostavljivanje poreznog sustava

5. kraj državnoj potrošnji koja je izmakla kontroli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:04