ČAK 1000 ZARAŽENIH

Techno festival pretvorio se u veliko žarište. Svi posjetitelji su bili cijepljeni ili su imali negativan test

Posjetitelji dvodnevnog festivala su za ulazak na manifestaciju morali pružiti potvrdu o cijepljenju, preboljenom covidu ili negativni test
Prizor s nastupa Nica Morena na Verknipt festivalu
 Facebook/Nico Moreno

Mnogobrojni ljubitelji techno i house glazbe sudjelovali su na Verknipt festival u Utrechtu, koji se održao između 3. i 5. srpnja, no dugoočekivani masovni glazbeni događaj pretvorio su u novo žarište koronavirusa. Posjetitelji su za ulazak na manifestaciju morali pružiti potvrdu o cijepljenju, preboljenom covidu ili negativni test, piše Spiegel.

Desetak dana kasnije stižu vijesti kako se unatoč poduzetim mjerama opreza gotovo tisuću posjetitelja festivala zarazilo koronavirusom, a taj broj mogao bi i rasti. O tome je izvijestilo nekoliko nizozemskih medija poput 'Het Parool' i 'AD'. Riječ je o oko 5 posto od ukupnog broja posjetitelja dvodnevnog događaja.

Glasnogovornica nizozemskog zdravstvenog zavoda Lydia van der Meer izjavila je da bi broj zaraženih mogao rasti u idućim danima.

- Ipak, vjerujemo da smo sada na vrhuncu vala, rekla je.

Prema njezinim riječima, organizatori su se pridržavali epidemioloških mjera. Prvoga dana zarazilo se 448 posjetitelja, a drugoga dana registrirano je njih 516.

Delta varijanta koronavirusa brzo se širi u Nizozemskoj s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije u ožujku 2020., naveo je u izvješću od utorka Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti sljedećih 217. RIVM drži da je između 60 i 65 posto svih zaraženih posljedica delta varijante.

Posljednjih dana broj novozaraženih u 24 sata se kretao oko 8000. Međutim, mala je vjerojatnost da će zaraženi imati teži oblik covida-19, navode u izvješću.

Sedmodnevna incidencija prošlog je tjedna bila oko 270 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok ih je u Njemačkoj trenutačno tek 6,5. Dramatični porast zaraza potaknuo je Vladu u petak da odustane od ublažavanja nekih mjera.

Diskoteke i noćni klubovi se opet zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer se čini da su oni glavni izvori zaraza posljednja dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 11:44