VRHOVNI VOĐA IRANA

Teheran je na korak od totalne eskalacije, ajatolah Hamenei pred tisućama ljudi: ‘Imam poruku za one koji hoće mir!‘

Podsjetimo, Ali Hamenei je pozvao na blokadu Izraela i 1. studenog 2023. godine, nekoliko tjedana nakon početka rata u Gazi

Ali Hamenei

 Iranian Supreme Leader‘s Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Supreme Leader‘s Office/zuma Press/profimedia

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, koji obnaša tu dužnost od 1989. godine, pozvao je druge zemlje Bliskog istoka da izvrše pritisak na Izrael blokadom, odnosno da prekinu ekonomske i političke veze s tom zemljom, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Na javnom skupu pozvao je također države da prestanu javno zagovarati primirje u Gazi.

- Ponekad su stavovi i izjave dužnosnika islamskih zemalja pogrešni, jer oni govore o primirju u Gazi, koje je izvan njihove kontrole, rekao je.

Također je pozvao zemlje Bliskog istoka da se suzdrže od potpore Izraelu. Zadnjih mjeseci, jemenski Hutisti, saveznici Irana, izveli su seriju napada na brodove u plovnom području koje je povezano s Izraelom ili vodi prema izraelskim lukama.

Pojedine militantne skupine koje podupire Iran, poput Hezbollaha u Libanonu ili Palestinskog islamskog džihada u Gazi, sudjeluju u napadima na Izrael od 7. listopada, kada je Hamas počinio pokolj.

Podsjetimo, Ali Hamenei je pozvao na blokadu Izraela i 1. studenog 2023. godine, nekoliko tjedana nakon početka rata u Gazi. Dva tjedna nakon njegova poziva iranski saveznici u Jemenu, Hutisti, počeli su ispaljivati projektile i bespilotne letjelice na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, tvrdeći da ciljaju brodove koji idu prema izraelskim lukama.

Napadi Hutista su se nastavili, pri čemu su uspjeli prekinuti komercijalni pomorski promet. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom ponovno je izvela niz snažnih napada na hutiste u Jemenu.

Ističu da napadima na militante žele osigurati slobodnu plovidbu. Žele pobunjenicima poslati jasnu poruku da napadi na teretne brodove nisu prihvatljivi. London i Washington prvi put su napali mete pobunjenika u noći s 11. na 12. siječnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 21:29