‘PEGLANJE‘ ODNOSA

Teheran pozvao EU da posreduje između SAD-a i Irana kako bi se očuvao nuklearni sporazum

Iranski ministar tvrdi da bi visoki predstavnik EU Josep Borrell mogao biti ‘koordinator‘
 AFP PHOTO/Russian Foreign Ministry/handout

Iranski ministar vanjskih poslova predložio je da Europska unija posreduje između Irana i Sjedinjenih Država kako bi se očuvao nuklearni sporazum, javljaju agencije u utorak.

"Moguće je pronaći mehanizam" za povratak dviju zemalja u okvire sporazuma, rekao je Mohamad Džavad Zarif za kanal CNN International.

Zarif drži da bi visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell mogao biti "koordinator" u praćenju Međunarodnog nuklearnog sporazuma što ga je Iran potpisao 2105. sa šest svjetskih sila.

Borrell bi mogao "osmisliti mjere koje bi trebale poduzeti Sjedinjene Države te mjere koje treba poduzeti Iran", rekao je Zarif, javlja agencija France presse.

Nuklearni sporazum Iran je potpisao u Beču 2015. s Njemačkom i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD) i tim se ugovorom obvezao odustati od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump, koji je ocijenio da je taj ugovor nedostatan jer ne obuhvaća iranske balističke projektile i druge "destabilizirajuće" aktivnosti Irana na Bliskom istoku, povukao je SAD iz Sporazuma 2018. i nametnuo Iranu oštre američke sankcije.

Europljani su u tri godine pokušavali spasiti sporazum, ali po ocjeni Irana nedovoljno odlučno te je i Iran postupno odustajao od poštivanja pojedinih odredbi.

Novi predsjednik Joe Biden obećao je vratiti SAD u sporazum, ali uz uvjet da se Teheran vrati poštivanju svih odredbi.

Teheran je dosad zahtijevao da Biden učini prvi korak i prijedlog iranskog šefa diplomacije čini se kao prvi korak prema "sinkroniziranom" dogovoru, piše agencija France presse.

Zarif je kazao da bi Iran u "manje od jednog dana" mogao odbaciti količine visoko obogaćenog uranija ako SAD povuče sankcije koje je nametnuo Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:09