TRUTH SOCIAL

Tek što je pokrenuta, Trumpova društvena mreža našla se na meti kritika za cenzuru

Mreža ima brojne zabrane, među kojima se ističe ona da je zabranjeno vrijeđati ili omalovažavati ‘nas ili našu mrežu‘

Truth Social aplikacija; ilustracija

 Stefani Reynolds/AFP

Društvena mreža Donalda Trumpa, koju je nazvao Truth Social, tek je počela raditi, a već se našla na udaru optužbi za cenzuru. Osim što se na nju jako teško registrirati - tisuće zainteresiranih je pokušalo, ali nije išlo - brojnima je zabranjen pristup. Oni kojima je uspjelo upisati se na mrežu, žale se na slobodu govora.

IT-jevac Matt Ortega jedan je od prijavljenih i član je mreže, ali je dobio odgovor da se njegov račun briše. To se dogodilo i prije nego što je uspio napisati prvu objavu na mreži. Naime, Ortega se pokušao prijaviti s korisničkim imenom @DevinNunsCow (Nunesova krava). Riječ je identičnom korisničkom imenu koje je koristio jedan šaljivdžija na društvenoj mreži Twitter. Nepoznati korisnik stekao je popularnost tvitajući kao da je Nunesova krava, a riječ je o velikom Trumpovu pristaši Davinu Nunesu, nekadašnjem republikanskom korisniku. Nunes je tužio korisnika koji se time poigrao nakon što je Esquire objavio da je Nunes vlasnik male mljekare u Iowi. Nunes je poznat po tome što slabo podnosi kritiku. Više novinara tužio je zbog komentara, poput onih da ima čizme pune gnojiva... Nunes je danas direktor u Truth Socialu.

No, o problemima ne govore samo Trumpovi kritičari. Desničarski komentator Stew Peters tvrdi da je cenzuriran nakon svog komentara na mreži. Govorio je o tome da treba likvidirati osobe koje stoje iza cjepiva protiv covida-19. Ta njegova objava obilježena je kao "osjetljiv sadržaj" i drugi korisnici morali su proći nekoliko koraka da bi ga mogli pročitati. To se nije svidjelo Petersu koji se nada da će na mreži naći platformu gdje može slobodno govoriti što želi. Međutim, pandemija je počela dok je Trump još bio u Bijeloj kući, a predsjednik je pokrenuo akciju za rekordno brzo razvijanje cjepiva i danas smatra da je njegov pronalazak njegova zasluga. Zato slične objave ne mogu naći mjesto na njegovoj mreži.

Dugonajavljivana mreža bila je gotova sasvim nepristupačna korisnicima u prvim danima nakon što je svečano otvorena u nedjelju. Zbog tehničkih problema korisnici nisu uspijevali otvoriti račun, 13 sati mreža je bila nepristupačna, a postoji i lista čekanja za pristup, navodno od 300.000 imena. Truth Social replika je Twittera, omiljene društvene platforme bivšeg predsjednika. Donald Trump bio je vrlo aktivan na njoj, ali je s nje, kao i s Facebooka, protjeran zbog širenja lažnih vijesti. Na mreži se umjesto tvitova objavljuju "istine" koje se prerađuju. No, nisu duge liste čekanja i nemogućnost registracije jedini problem. Odmah nakon lansiranja javila se britanska tvrtka koja se bavi održivošću i tvrdi da je logo nove mreže kopija njihova loga. "Drago nam je što brinete o održivosti. Ali drugi put prvo pitajte, OK?" poručili su u priopćenju tvrtke čiji su glavni proizvod solarni panel za kamione.

Inače, mreža ima brojne zabrane u svojim "uvjetima korištenja", među kojima se ističe ona da je zabranjeno na bilo koji način vrijeđati ili omalovažavati "nas ili našu mrežu". To u praksi daje otvorene ruke administratorima Trutha da na mrežu puštaju samo one čija im se mišljenja, odnosno "istine" sviđaju. Iz Trutha u međuvremenu poručuju da će mreža biti operabilna do ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:48