BORBA ZA PRAVA

Teksaška tinejdžerica u hrabrom maturalnom govoru napala zakon protiv pobačaja

Za to je trebalo imati petlju. Hvala ti što nisi šutjela, Paxton, poručila joj je na Twitteru Hillary Clinton
Paxton Smith
 Screenshot/YouTube

U govoru povodom završetka srednje škole teksaška tinejdžerica napala je odluku svoje savezne države da zabrani pobačaj fetusa starijih od šest tjedana, nazvavši taj zakon "dehumanizirajućim" i "ratom protiv ženskih prava". Paxton Smith, najbolja učenica u generaciji u srednjoj školi Lake Highlands u Dallasu, na odobrenje školi dala je drugi govor, piše agencija France Presse.

No u videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama Smith je rekla kako je odlučila govoriti o novom zakonu jer je dan mature prilika kad su ljudi "najskloniji slušati glas poput njenog, glas žene".

- Imam snove, nade i ambicije. Svaka djevojka koja danas maturira ih ima. Proveli smo cijele živote radeći za budućnost, a bez našeg mišljenja i pristanka kontrola nad tom budućnošću nam je oduzeta - rekla je u svom govoru pred školom.

- Nadam se da možete osjetiti koliko to okreće želudac, koliko je dehumanizirajuće da vam se oduzme autonomija nad vašim tijelom - dodala je.

Guverner Teksasa Greg Abbot 20. svibnja potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, u sklopu ofenzive koju vode američke konzervativne države protiv prava na pobačaj. Aktivisti za reproduktivna prava upozoravaju da se time zabranjuje abortus u roku u kojem žene niti ne znaju da su trudne.

Zakon ne dopušta iznimke u slučajevima silovanja ili incesta, čime Teksas, kao druga najmnogoljudnija, postaje i jedna od američkih saveznih država s najstrožim zakonom o pobačaju.

- Ne mogu promovirati bezbrižnost i mir dok traje rat protiv mog tijela i rat protiv mojih prava. Rat protiv prava vaših majki, sestara, kćeri - rekla je Smith.

Još desetak saveznih država u kojima su na vlasti republikanci donijele su slične zakone kojima se zabranjuju pobačaji u trenutku kad se može zabilježiti otkucaj srca, što se događa oko šestog tjedna trudnoće.

Sve te zakone poništili su sudovi jer krše povijesnu presudu Roe protiv Wade koju je američki Vrhovni sud donio 1973. godine i koja priznaje pravo na pobačaj sve dok fetus ne postane sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika između 24. i 28. tjedna trudnoće.

Međutim, Vrhovni sud je pristao razmotriti ukidanje presude u slučaju Roe protiv Wade, prihvativši žalbu savezne države Mississippi koja traži da se vrati na snagu državni zakon koji zabranjuje pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće osim u slučajevima medicinske hitnosti ili teške abnormalnosti fetusa.

Osjetljivo pitanje pobačaja izaziva velike podjele u SAD-u.

Govor Paxton Smith dobio je pohvale na internetu, a među njima i pohvalu Hillary Clinton, koja se kandidirala protiv Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

"Za to je trebalo imati petlju. Hvala ti što nisi šutjela, Paxton", napisala je Clinton u tvitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 16:32