OŠTRI PAD

Tektonski potres na svjetskim burzama, ovo se nije dogodilo 16 godina!

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca

Burza u New Yorku

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale zbog rasta prinosa na obveznice i poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da bi središnja banka mogla dodatno povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,6 posto, na 33.127 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,4 posto, na 4.224 boda, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 12.983 boda.

Negativno je na tržište dionica utjecao rast prinosa na američke državne obveznice. U petak su se prinosi na 10-godišnje obveznice, po prvi put nakon 16 godina, probili iznad razine od 5 posto.

To može utjecati na kamate na hipotekarne i kredite za kupnju automobila, kamate na kreditne kartice...

Uz to, viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika.

Ulagače je pokolebao i predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su središnji bankari oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata prošle godine, ali da bi zbog snažnog gospodarstva i tržišta rada kamate mogle biti dodatno povećane.

„Ulagači su se nadali da će Powell signalizirati da je Fed završio s povećanjem kamata, no on je praktično poručio da će trebati dodatno povećati kamate ako se inflacija zadrži na povišenim razinama”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca.

U takvim okolnostima ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što je zlato.

Zbog toga se cijena unce zlata kreće blizu najviše razine u dva mjeseca, oko 1.980 dolara.

Zbog svega toga, ulagače nisu ohrabrili ni kvartalni poslovni rezultati, premda je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila veće zarade nego što se očekivalo.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 posto, na 7.402 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 posto, na 14.798 bodova, a pariški CAC 2,7 posto, na 6.816 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:50