VELIKE PROMJENE

Tektonski potres u ‘zemlji osmijeha‘: Zlatni dečko i bogata nasljednica srušili moćnog generala!

Svi glasovi prebrojani su u ponedjeljak, a projekcije pokazuju da će napredna stranka Move Forward (MFP) osvojiti 151 mjesto

Pita Limjaroenrat

 Jack Taylor/Afp

Tajlandske oporbene i reformističke stranke osvojile su najviše mjesta u parlamentu tijekom glasovanja na općim nacionalnim izborima. Birači su izašli u rekordnom broju i odlučno odbacili vojno poduprto i konzervativno vodstvo koje je vladalo tom zemljom jugoistočne Azije gotovo deset godina.

Svi glasovi prebrojani su u ponedjeljak, a projekcije pokazuju da će napredna stranka Move Forward (MFP) osvojiti 151 mjesto, dok će populistička stranka Pheu Thai zauzeti drugu poziciju sa 141 mjestom. Rezultati stavljaju oporbu daleko ispred stranke trenutačnog premijera Prayutha Chan-oche koji je preuzeo vlast vojnim udarom 2014. godine.

Rano ujutro u ponedjeljak vođa stranke MFP, Pita Limjaroenrat, zahvalio je na valu podrške putem društvenih medija i izrazio spremnost da preuzme vodstvo. "Ja sam sljedeći premijer Tajlanda. Spremni smo formirati vladu", rekao je novinarima u Bangkoku, obećavši da će biti "premijer za sve".

Osim što je lider reformističke stranke, Pita je 42-godišnji biznismen s obiteljskim političkim vezama. Svoju političku karijeru počeo je kada je 2019. izabran u parlament kao član progresivne stranke Future Forward Party. Stranku je osnovao Thanathorn Juangroongruangkit, milijarder i oštri kritičar vojske.

Stranka je dobro prošla na izborima 2019., uzdrmavši tajlandsku politiku svojim zahtjevom za promjenama. No, Future Forward se raspala iduće godine, a Thanathorn je diskvalificiran kao zastupnik. MFP se formirao ubrzo nakon toga, a Pita je imenovan novim nasljednikom. Pita je tada nazivan političkom "zvijezdom u usponu" tajlandskog parlamenta zbog kritičkih govora protiv političkog utjecaja vojske.

Pita je rođen u bogatoj tajlandskoj obitelji. Otac mu je bio savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, a ujak pomoćnik bivšeg svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre. Prije nego što je počeo poslovnu karijeru, studirao je financije u Bangkoku te je stekao magisterij na sveučilištu Harvard i magisterij na prestižnom Tehnološkom institutu Massachusetts.

U početku je vodio tvrtku pokojnog oca, za ulje od rižinih mekinja, a poslije je postao izvršni direktor tvrtke Grab za usluge prijevoza. Bio je oženjen s Chutimom Teenpanart, tajlandskom glumicom i modelom, ali su se razveli 2019. godine. Sada je samohrani otac sedmogodišnjeg Pipima kojeg često dovodi na svoje političke skupove.

Postoji neizvjesnost hoće li biti moguće formirati novu vladu zbog pristranih parlamentarnih pravila. O budućem premijeru moraju glasati Zastupnički dom od 500 mjesta, čije će članstvo biti diktirano rezultatima izbora, i Senat čijih je 250 članova imenovala vojska nakon posljednjeg puča. MFP i Pheu Thai trebat će podršku manjih stranaka kako bi uspostavili novu administraciju.

Pita je pozvao stranku Pheu Thai i druge oporbene stranke da formiraju savez protiv Prayutha Chan-oche. Rekao je da su četiri druge oporbene stranke pristale "pomiriti se u formiranju vlade" i da će sve stranke morati poštivati rezultate.

Pitina stranka MFP mlada je i progresivna stranka koja je sudjelovala prvi put na općim izborima s hrabrom platformom reformiranja monarhije i smanjenja vojne moći putem izmjene Ustava i ukidanja obveznoga vojnog roka. Jedan od prioriteta stranke bilo je podržavanje ljudi koji se suočavaju s kaznenim progonom zbog kritiziranja tajlandske kraljevske obitelji te traženje izmjene stroge zakonske zabrane kritike monarhije.

Stranka se pokazala popularnom među mladim Tajlanđanima, uključujući tri milijuna glasača koji su prvi put glasali. Također, rezultat stranke odjek je masovnih prodemokratskih prosvjeda 2020., predvođenih mladima koji su zahtijevali demokratske reforme, ustavne promjene i ograničenje ovlasti monarhije.

Predizborne ankete predviđale su da će Pheu Thai, koji je pobijedio na svakim izborima od 2001. godine i povezan je s milijarderskom obitelji Shinawatra, osvojiti najveći broj mjesta. Pheu Thai je de facto stranka političke dinastije na čelu s bivšim premijerom Thaksinom Shinawatrom i bila je glavna populistička snaga u tajlandskoj politici 20 godina te favorit predizbornih anketa. Shinawatrina kći, 36-godišnja Paetongtarn, natjecala se na izborima kao jedna od tri premijerska kandidata za Pheu Thai.

U ponedjeljak je Pheu Thai objavio da se slaže s prijedlogom MFP-a o formiranju nove vlade.

"Moramo prihvatiti rezultat kao svaki sportski duh. Kad je Move Forward pobijedio, čestitali smo im i navijamo za demokraciju kako bi nacija mogla ići naprijed", rekla je Paetongtarn na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Stranke povezane s vojnom monarhijom su slabo prošle na izborima. United Thai Nation Party premijera Prayutha, koji je došao na vlast kao vojni zapovjednik u vojnom udaru, zaostajao je na petoj poziciji s 36 mjesta. No, to mu je dovoljno da i dalje bude u utrci za premijera ako uspije sklopiti koaliciju.

Koliko su ovi izbori bili presudni za Tajland, pokazuje rekordna izlaznost. Tajlandska izborna komisija (ECT) objavila je da je izlaznost birača bila najviša u povijesti - 75,2 posto. Službeni rezultati trebali bi biti poznati za pet dana, a trebat će 60 dana da se potvrde pobjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:38