UŽIVO: POČEO JE RAT

Tel Aviv gori, više od 200 mrtvih; oglasio se Netanyahu: ‘Napustite Gazu, osveta će biti moćna!‘

Izraelski premijer obratio se naciji nakon masovnog napada Hamasa

Rakete nad pojasom Gaze

 Twitter/screenshot/

Ključni događaji:

- palestinski militanti iz Pojasa Gaze u subotu rano ujutro napali su ciljeve u Izraelu

- u sveopćem napadu ubijeno je više od 200 civila, a ranjeno preko 700. Mnoštvo je otetih

- izraelska vojska pokrenula je operaciju ‘Željezni mačevi‘, u Gazi je već stotine mrtvih

- Netanyahu: ‘Ovo je rat. Osveta će biti moćna‘

- Hezbollah je čestitao Hamasu na napadu

- Biden pružio podršku Izraelu


NOVO 22:28 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "moćnu osvetu" protiv Hamasa nakon što je palestinski militantni pokret u subotu iznenada napao zemlju, ubivši više od 200 Izraelaca i uzevši brojne taoce.

Izraelski premijer je rekao da je to što se dogodilo u subotu dosad bilo neviđeno u Izraelu, koji će izvršiti "moćnu osvetu za ovaj crni dan".

Netanyahu je u kratkom obraćanju u videu rekao da će Izrael "doprijeti do svakog mjesta gdje se skriva Hamas" te je poručio "ljudima Gaze da ta mjesta sada napuste".

Tvrdi da je Hamas odgovoran za dobrobit zarobljenih ljudi.

"Izrael će izravnati račune sa svakim tko im naudi", dodao je.


21:02 - Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti komentirajući napad Hamasa na Izrael.

"Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod i točka. Nikad nema opravdanja za terorističke napade i potpora moje administracije sigurnosti Izraela je čvrsta i nepokolebljiva", kazao je na početku obraćanja ponudivši punu podršku SAD-a Izraelu.

Kazao je kako je zabrinut jer misli da će druge militantne skupine iskoristiti situaciju, vjerojatno misleći na Hezbollah u Libanonu.

"Dopustite mi da ovo kažem najjasnije što mogu, ovo nije trenutak da bilo koja strana neprijateljski nastrojena prema Izraelu iskoristi ove napade za traženje prednosti. Pobrinut ćemo se da Izrael ima pomoć i da se može nastaviti braniti", kazao je i dodao da su tisuće raketa pale na izraelske gradove i da je Hamas ubio nevine ljude.


20:09 - Najmanje 200 osoba poginulo je u napadima diljem Izraela, više od tisuću je ranjenih. U izraelskoj operaciji u Gazi je pak najmanje 232 mrtvih, prema zadnjim podacima.


NOVO 19:51 - Sirene i grmljavina eksplozija i raketa čuju se diljem Tel Aviva, tvrde CNN-ovi novinari na terenu. Doduše, nije jasno jesu li glasne eksplozije bile presretanje izraelskih proturaketnih sustava ili zvuk raketa koje su slijetale u zemlju.

Hamas tvrdi da će ispaliti još 150 raketa prema Tel Avivu.


19:01 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da su SAD spremne ponuditi "sva odgovarajuća sredstva potpore" Izraelu nakon napada proiranske skupine Hamas i upozorio "bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu" da ne iskorištava ovu situaciju.

Napad palestinske islamističke skupine izbio je u vrijeme kada Biden i njegov tim pregovaraju o sporazumu o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i američko-saudijskom obrambenom paktu.

Biden je u subotu telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi mu ponudio potporu SAD-a, uz scene nasilja koje su se vrtjele na američkim medijima. Dvojica lidera imali su zategnute odnose, ali su se prošli mjesec sastali u New Yorku pokazujući solidarnost.

"Jasno sam dao do znanja premijeru Netanyahuu da smo spremni ponuditi sva odgovarajuća sredstva potpore vladi i narodu IzraeIa", rekao je Biden u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora.

"Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod. SAD upozorava bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu da ne iskorištava ovu situaciju", dodao je.


19:00 - Ismail Hanija, vođa palestinske islamističke skupine Hamas, rekao je u subotu da se borba protiv Izraela preselila u srce "cionističkog entiteta".

"Borba se preselila u srce cionističkog entiteta", kazao je u govoru.

Poručio je prijateljskim arapskim zemljama da im Izrael ne može pružiti zaštitu.

U svom je govoru na Hamasovoj televiziji Al-Aksa rekao i da naoružane palestinske skupine nastoje proširiti borbe iz Gaze na Zapadnu obalu i Jeruzalem.

"Na rubu smo velike pobjede", naglasio je.

Najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca poginulo je u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze.

"Dosta je bilo, ciklus ustanaka i revolucija u borbi za oslobađanje naše zemlje i naših zatvorenika (...) u (izraelskim) zatvorima mora se privesti kraju", istaknuo je Hanija.


18:30 - Medicinska sestra i vozač hitne pomoći ubijeni su u subotu u izraelskim napadima na dvije bolnice u Gazi, objavila je skupina za medicinsku pomoć Liječnici bez granica (MSF).

image

Izraelski spasilački timovi evakuiraju ranjenu osobu u gradu Sderotu

Menahem Kahana/Afp/Profimedia

U napadima je ozlijeđeno nekoliko ljudi i oštećena stanica za kisik, objavio je MSF na platformi društvenih medija X.

Prema zadnji podacima poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze.

Do sada je poginulo najmanje 100 Izraelaca u napadima Hamasa, izvijestila je izraelska televiziaj N12 News.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze kažu da je u izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze poginulo najmanje 198 ljudi, a 1610 je ozlijeđeno.

image

Naoružano krilo Hamasa, brigade Izz ad-Din al-Qassam drže palestinsku zastavu dok uništavaju tenk izraelskih snaga u gradu Gazi

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Izrael je poručio da je skupina koju podržava Iran objavila rat Izraelu, a vojska je potvrdila da se bori s militantima u nekoliko izraelskih gradova i vojnih baza blizu Gaze.

Napad se dogodio dan nakon što je Izrael obilježio 50. godišnjicu Jomkipurskog rata iz 1973. kada su zemlju iznenada napale Sirija i Egipat.


18:10 - Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon najvećeg napada na Izrael u nekoliko godina, a UN-ovi diplomati navode da će to biti u nedjelju.

Brazil, koji je ovaj mjesec preuzeo rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, osudio je napade u izjavi za javnost i izrazio solidarnost s narodom Izraela.

Također je ponovno potvrdio predanost "rješenju dviju država", s Palestinom i Izraelom koji koegzistiraju unutar međusobno dogovorenih i međunarodno priznatih granica.

"Brazilska vlada ponavlja da nema opravdanja za pribjegavanje nasilju, posebice protiv civila, i poziva sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi spriječili eskalaciju", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da "puko upravljanje sukobom nije održiva alternativa za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja te je hitno potrebno nastaviti mirovne pregovore".

Vijeće sigurnosti sastaje se u nedjelju, rekli su diplomati, kako javlja agencija Reuters.


17:53 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu međunarodnu zajednice da "uloži diplomatske napore kako bi izbjegla širenje sukoba" između Izraela i Hamasa.

image

Antonio Guterres

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze, prema najnovijim podacima medicinskih izvora obiju strana.

Guterres je "najoštrijim riječima osudio jutrošnje napade Hamasa na izraelske gradove blizu Pojasa Gaze i i središnjeg dijela Izraela", navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a izrazio je "duboku zabrinutost za civilno stanovništvo i pozvao na najveću suzdržanost", priopćeno je.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon najvećeg napada na Izrael u nekoliko godina, a UN-ovi diplomati navode da će to biti u nedjelju.


17:17 - U telefonskom razgovoru za izraelski N12 iz Nir Oza, kibuca blizu Gaze, jedna je žena rekla je da su militanti upali u njezinu kuću i pokušali otvoriti sklonište u kojem se skrivala. "Upravo su ponovno ušli, molim vas pošaljite pomoć", rekla je. "Mnogo je domova oštećeno... Moj muž drži zatvorena vrata... Ispaljuju metke", dodala je.

Izraelski ministar obrane Gallant rekao je da se "trupe bore protiv neprijatelja na svakoj lokaciji" i odobrio je pozivanje rezervista.

Izraelska vojska je rekla da njezine snage djeluju unutar Gaze, ali nije iznijela pojedinosti.

Eskalacija se dogodila u vrijeme rastućeg nasilja između Izraela i palestinskih militanata na Zapadnoj Obali, koja je zajedno s Pojasom Gaze dio teritorija na kojima Palestinci već dugo žele uspostaviti državu.

Istodobno Izrael potresaju mjesecima političke podjele zbog vladine reforme pravosuđa.


16:55 - Poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i najmanje 198 Palestinaca u subotnjoj ofenzivi palestinskog pokreta Hamas na Izrael koji je to proglasio ratom i odgovorio zračnim napadima i bombardiranjima Gaze, zadnji su podaci najnovije epizode izraelsko-palestinskog sukoba.

Do sada je poginulo najmanje 100 Izraelaca u napadima Hamasa, izvijestila je izraelska televiziaj N12 News.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze kažu da je u izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze poginulo najmanje 198 ljudi, a 1610 je ozlijeđeno.

Izrael je poručio da je skupina koju podržava Iran objavila rat Izraelu, a vojska je potvrdila da se bori s militantima u nekoliko izraelskih gradova i vojnih baza blizu Gaze.

Izraelska televizija Reshet 13 TV News objavila je da militanti drže Izraelce kao taoce u gradu Ofakimu te da je pet palestinskih militanata ubijeno u gradu Sderotu gdje su zapaljene kuće.

Izraelski mediji izvijestili su o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Šef izraelske policije rekao je da se na jugu Izraela borbe vode na 21 mjestu, što pokazuje koliko su veliki razmjeri napada.

U Gazi su ljudi požurili kupiti zalihe potrepština očekujući višednevne sukobe. Neki su se uputili u skloništa.


16:20 - Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael "ima ono što mu je potrebno da se obrani".

"Tijekom nadolazećih dana Ministarstvo obrane će raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma", rekao je Austin u izjavi.

Dodao je da pomno prati razvoj događaja i da američka predanost "pravu Izraela da se brani ostaje nepokolebljiva", prenosi dpa

Austin je izrazio sućut obiteljima poginulih "u ovom gnusnom napadu na civile".


15:35 - Izrael je pokrenuo veliki napad na Gazu nakon što je Hamas jutros napao njih. Kako javljaju palestinski dužnosnici, u napadu Izraela na Gazu poginulo je najmanje 198 osoba, a ranjeno je više od 1600.


15:15 - Hamas navodno drži oko 50 taoca u kibucu Be‘eri pokraj Gaze, javlja N12 news. S druge strane glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Richard Hecht rekao je u subotu za CNN kako se "nada da do kraja dana u subotu više neće biti živih terorista u Izraelu".


14:38 - Među žrtvama u subotu započetih napada Hamasa na Izrael nema hrvatskih državljana, a u Izraelu je trenutno nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje su se javile hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


14:37 - Lokalni mediji sada izvještavaju da se brojka popela na najmanje 40 mrtvih i više od 700 ozlijeđenih. Doduše, taj broj službenici još nisu potvrdili.


13:30 - Proiranski šijitski pokret Hezbollah iz Libanona koji posjeduje snažno oružano krilo, u subotu je čestitao islamističkom pokretu Hamas na "herojskoj operaciji velikih razmjera" pošto je u zoru počeo vojnu ofenzivu protiv Izraela.

Hamas je u subotu počeo operaciju "Potop Al-Aksa" protiv Izraela lansirajući više od 5.000 raketa iz Pojasa Gaze.

"Hezbollah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama al Kasam i Hamasu" na toj junačkoj operaciji velikih razmjera" i "pobjedničkoj", navodi se u priopćenju.

Hezbollah je Izraelu neprijatelj, a održava dobre odnose s Hamasom koji kontrolira Pojas Gaze od 2007.

Osim toga je Hezbollah u priopćenju naveo da "Zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu (...) održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tijek operacija".

"Osovina otpora" je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant optužio je Hamas da je počeo "rat protiv Draže Izrael", a izraelska vojska objavila je da je poslala "desetke" borbenih aviona koji će tući mete pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Hezbollah tvrdi da je operacija "odlučan odgovor na kontinuirane zločine izraelske okupacije i na stalne napade na sveta mjesta".

"To je i poruka "arapskom i muslimanskom svijetu (...) osobito onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom", poručio je Hezbollah.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrain potpisali su s Izraelom Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa uz posredništvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara s Izraelom kako bi počeli proces normalizacije odnosa.


13:00 - Sve su češća svjedočanstva da Hamasovi militanti odvode izraelske civile i vojnike natrag u Gazu.

Iako su izvješća o odvođenju civila nepotvrđena, Hamas je podijelio snimke na svojim kanalima društvenih mreža tvrdeći da prikazuju zarobljavanje određenog broja izraelskih vojnika na neobjavljenoj lokaciji.

Čini se da neke video snimke na društvenim mrežama pokazuju kako militanti Hamasa ukrcavaju civile u kamione i kombije pod prijetnjom oružjem, a izraelski mediji navode da ih vraćaju u Gazu kao taoce.

Izraelsko ministarstvo obrane još nije odgovorio na te tvrdnje, iako je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ponovno na Twitteru objavilo izjavu visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, koji je pozvao na trenutačno oslobađanje izraelskih talaca koji su ‘oteti i odvedeni u Gazu‘ .

‘Vijesti o civilima otetima iz njihovih domova i odvedenih u Gazu su užasne‘, rekao je Borrell.

‘Ovo se protivi međunarodnom pravu‘, kazao je io dodao da svi zatočeni moraju biti oslobođeni.


12:40 - Hamas je objavio da je zarobio nekoliko izraelskih vojnika u blizini granice s Gazom tijekom iznenadnog napada u subotu ujutro.

Na videosnimkama koje je objavila militantna skupina vide se najmanje tri muškarca odjevena u civilnu odjeću koje Palestinci drže na nišanu. Hamas je rekao da su ti muškarci izraelski vojnici.

Izraelske obrambene snage nisu komentirale tvrdnje Hamasa.


12:30 - Stanovnici dviju izraelskih zajednica rekli su televizijskoj postaji Channel 12 da napadači iz Gaze pokušavaju provaliti u njihove domove. Oni su više puta putem televizije tražili pomoć Izraelskih obrambenih snaga.

Jedan stanovnik kibuca Nir Oz rekao je televizijskoj postaji preko telefona da se njegova obitelj, uključujući dvoje djece od 7 i 9 godina, zabarikadirala u sigurnoj sobi dok su militanti pucali na vrata.

Inače, kibuc je vrsta samoodržive zajednice u Izraelu. Tradicionalno agrarni kibuci bili su popularni u ranim godinama od osnutka države.


12:10 - CNN javlja da je diljem Izraela ‘barem 21 mjesto‘ na kojem se vode borbe.


12:00 - Iznenadan Hamasov napad na Izrael kolosalan je propust izraelskih obavještajnih službi, objavio je u subotu BBC-jev stručnjak za sigurnost, Frank Gardner.

Izrael ima jednu od najrasprostranjenijh i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i vanjsku.

Ima doušnike infiltrirane u militantne skupine ne samo na palestinskim teritorijima već i u Libanonu, Siriji i drugdje.

U prošlosti su bili u mogućnosti ubiti vođe militanata preciznim napadima bespilotnim letjelicama ili čak mobilnim telefonima s eksplozivom.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju židovskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju.

Militanti su izgleda uspjeli isplanirati i pokrenuti pažljivo koordinirani napad na Izrael u potpunoj tajnosti.

Da će Izrael uzvratiti velikom silom nema nikakve sumnje. Ali Izraelci će se sada pitati zašto njihovi špijuni nisu znali da se ovo sprema i upozorili zemlju na to, zaključuje BBC.


11:55 - Na društvenim mrežama pojavljuju se snimke upada Hamasovih boraca u izraelsko podučje pomoću paraglajdera.

Pogledajte video:


11:50 - Najmanje 22 osobe ubijene su u iznenadnom napadu na Izrael koji je izvela militantna skupina Hamas u subotu ujutro, prema izraelskoj službi za spašavanje Magen David Adom.

MDA je rekla da je prijavljeno više od 250 žrtava, uključujući 22 osobe koje su ubijene.

Nema izvještaja koliko je civila među poginulima i ranjenima.


11:45 - Na društvenim mrežama pojavljuju se i prve snimke razaranja palestinskog područja nakon što je Izrael pokrenuo operaciju ‘Željezni mačevi‘. Izraelski projektili sravnili su sa zemljom stambeni neboder.


11:40 - Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u subotu da se palestinski narod ima pravo braniti protiv "terora doseljenika i okupacijskih snaga", prenijela je novinska agencija WAFA.

On je razgovarao na hitnom sastanku u Ramali s brojnim najvišim dužnosnicima palestinskih vlasti.

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneija u subotu je čestitao palestinskim borcima na pokretanju najvećeg napada na Izrael u posljednjih nekoliko godina, izvijestila je poluslužbena novinska stranica ISNA.

"Čestitamo palestinskim borcima", citirao je Rahim Safavi. "Stajat ćemo uz palestinske borce do oslobođenja Palestine i Jeruzalema".

U iznenadnom napadu, palestinska militantna skupina Hamas u subotu je ušla u nekoliko izraelskih gradova uz raketne napade iz Pojasa Gaze.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je pozvao Izraelce i Palestince da se suzdrže od neprijateljskih aktivnosti koje bi mogle pogoršati situaciju.

"Pozivamo sve strane na suzdržanost", rekao je Erdogan na kongresu svoje vladajuće AK stranke u Ankari. "Moraju se suzdržati od agresivnih akcija", rekao je.

Najmanje 22 ljudi je poginulo u Izraelu a više od 500 je ozlijeđeno.


11:00 Izraelski premijer objavio je da je zemlja u ratu.

‘Građani Izraela. Mi smo u ratu, ne u operaciji, ne u eskalaciji - u ratu‘, kazao je Benjamin Netanyahu.

‘Jutros je Hamas pokrenuo ubilački iznenadni napad na državu Izrael i njene građane. To se događa od ranog jutra. Sazvao sam čelnike sigurnosnog sustava, prije svega sad je potrebno očistiti naselja od infiltriranih terorista - operacija se provodi u ovim trenucima‘, kazao je.

‘Istodobno sam naredio veliku mobilizaciju rezervista i odmazdu u snazi i opsegu koje neprijatelj nikada nije vidio. Neprijatelj će platiti cijenu kakvu još nikada nije platio. U međuvremenu, pozivam sve građane Izraela da se strogo pridržavaju uputa vojske i Glavnog zapovjedništva.‘

‘Mi smo u ratu i mi ćemo ga dobiti‘, rekao je izraelski premijer.


10:50 Iznenadni napadi Hamasa na Izrael pokrenuti su točno na 50. obljetnicu rata koji je započeo 6. listopada 1973.

Izrael naziva taj rat Jom Kipur ratom, jer je rat počeo na Jom Kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara. Židovi obično obilježavaju taj dan postom i kajući se za svoje grijehe tijekom prethodne godine. U dijelovima arapskog svijeta poznat je kao ‘Rat 6. listopada‘ i smatra se pobjedom.

Sukob je započeo tako što su Egipat i Sirija poslali trupe u nadi da će moći povratiti teritorije na Golanskoj visoravni i Sinajskom poluotoku koje je Izrael prethodno zauzeo u šestodnevnom ratu u lipnju 1967. godine.

Saudijska Arabija, Kuvajt, Libija, Alžir, Tunis, Sudan, Maroko i Jordan pomogli su Egiptu i Siriji trupama, novčanom pomoći i oružjem. Sovjetski Savez je zrakoplovima dopremio zalihe arapskim borcima, dok su Sjedinjene Države pružile pomoć Izraelu.

Rat je završio približavanjem izraelskih trupa Damasku i opkoljavanjem cijele egipatske vojske.

Stručnu analizu jutrošnjih događaja napisao je Željko Trkanjec, a možete je pročitati OVDJE.


10:40 - Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael ‘dobiti ovaj rat‘ protiv Hamasa, nekoliko sati nakon što je grupa lansirala rakete i poslala vojnike na izraelski teritorij u subotu rano ujutro.

‘Hamas je jutros napravio veliku grešku i pokrenuo rat protiv države Izrael. Trupe Izraela bore se protiv neprijatelja na svim mjestima. Pozivam sve građane Izraela da slijede sigurnosne upute. Država Izrael će dobiti ovaj rat‘, rekao je Gallant.

image

Yoav Gallant

Gil Cohen-magen/Afp

10:26 - Izraelska vojska pokrenula je operaciju "Željezni mačevi", poručile su Izraelske obrambene snage, njihovi borbeni avioni počeli su gađati ciljeve u Gazi.

Vojska procjenjuje i da je diljem Izraela aktivno 60 napadača na 14 lokacija.


9:38 - Od jutra je na Izrael ispaljeno više od 2000 raketa tvrdi Haaretz.


9:30 - Izraelski Haaretz javlja da je u raketnom napadu ozlijeđeno više od 120 ljudi, a najmanje četvero je poginulo. Isti medij javlja i da su se deseci palestinskih napadača infiltrirali u Izrael te da drže civile kao taoce. Također, navodno je došlo i do pucnjave kod jedne policijske stanice.


9:15 Na društvenim mrežama pojavljuju se prve snimke napada na Izrael kao i upada terorista u izraelski teritorij. Izraelske obrambene snage proglasile su ratno stanje.


9:07 Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da se Izrael ‘suočava s vrlo teškim trenutkom‘, ali da može ‘nadvladati sve one koji nam žele zlo‘.

U izjavi na nekadašnjem Twitteru, napisao je: ‘Država Izrael suočava se s vrlo teškim trenutkom. Zapovjednicima i vojnicima IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) želim da zadrže snagu, kao i svim službama sigurnosti i spašavanja. Šaljem ohrabrenje i snagu svim stanovnicima Izraela koji su napadnuti.‘

Pozvao je sve na pridržavanje uputa Zapovjedništva domaćeg fronta te na međusobnu odgovornost i odlučnost.


8:52 - CNN prenosi da su Izraelske obrambene snage proglasile mobilizaciju, podigle rezerviste i podigle alarm na ratno stanje. Zatvoreno je i više aerodroma u južnom i središnjem Izraelu. Sirene odjekuju i u Jeruzalemu.


Palestinski militanti u Pojasu Gaze neočekivano su rano u subotu ispalili desetke raketa na ciljeve u Izraelu, aktivirajući sirene upozorenja u nekoliko gradova diljem zemlje, priopćila je vojska.

Vojska je pozvala stanovnike južnih i središnjih dijelova zemlje da ostanu u zaštićenim područjima. Izrael trenutno obilježava židovski blagdan Simhat Tora (Radost Tore).

image

Raketni napad na Izrael

Said Khatib/Afp

Vojska je također rekla da se "određeni broj terorista infiltrirao na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze", ne dajući dodatne informacije.

Očekuje se da će premijer Benjamin Netanyahu održati sigurnosne konzultacije s dužnosnicima ministarstva obrane i vojnim dužnosnicima kasnije tijekom dana.

image

Raketni napad na Izrael

Said Khatib/Afp

U međuvemenu je priopćeno da je ministar obrane odobrio upućivanje poziva vojnim pričuvnicima nakon što je vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif proglasio početak "vojne operacije" protiv Izraela, u izjavi rano u subotu.

Liječnici su izvijestili o žrtvama u raketnim napadima oko gradova Ashkelon, Gedera i Yavne. U blizini Gedere teško je ozlijeđena 70-godišnja žena u izravnom udarcu u zgradu i ona je u kritičnom stanju, priopćila je hitna služba.

image

Raketni napad na Izrael

Mohammed Abed/Afp

Još jedna osoba je ostala zarobljena nakon što je raketa pogodila zgradu u središnjem Izraelu. U odvojenom incidentu, liječnici su rekli da je 20-godišnji muškarac lakše ozlijeđen od šrapnela.

Masovni napad iz Pojasa Gaze došao je kao iznenađenje. Situacija je nedavno ponovno eskalirala, posebice na okupiranoj Zapadnoj obali. Od četvrtka su četiri Palestinca poginula u vlastitim napadima ili u sukobima s vojskom. Sirene za uzbunu čule su se i u Tel Avivu.

image

Raketni napad na Izrael

Mohammed Abed/Afp
image

Raketni napad na Izrael

Mahmud Hams/Afp
image

Raketni napad na Izrael

Mohammed Abed/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:59