MEDIJSKO POLITIČKI RAT

Telekom Srbije, Premiership i cifra od 600 milijuna eura: The Times piše o pozadini posla o kojem je brujala regija

Interni dokument Telekoma koji je u javnost procurio u svibnju 2021. govori o namjeri te državne tvrtke da uništi poslovanje United Grupe

Aleksandar Vučić i Premier liga

 Profimedia

Londonski The Times piše kako Telekom Srbija koristi prava na prikazivanje utakmica engleske Premijer lige za političku kampanju protiv nezavisnih medija i da ušutka opoziciju. Riječ je o temi kojom su se mediji u regiji bavili prije više mjeseci, a sada je svoje mjesto našla i na mrežnim stranicama uglednog britanskog lista.

Times podsjeća da je Telekom Srbija, u kojem je država u gotovo dvotrećinskom vlasništvu, otkupio ekskluzivna prava za prijenos utakmica Premier lige na cijelom zapadnom Balkanu za 100 milijuna eura po sezoni, što je oko 10 puta više nego što je plaćeno prije nekoliko godina. To je i više od 100 milijuna eura nego što je za prava prijenosa plaćeno u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Srbijanski političari i oporbeni mediji tvrde da za to nema ekonomskih razloga te da je odluka o tolikom plaćanju isključivo politički motivirana.

Udar na United Group

Telekomov rival United Group, koji je pod kontrolom vlasnika engleskog nogometnog kluba Southamptona Dragana Šolaka, kaže da Telekom koristi svoja prava na Premier ligu kako bi istisnuo United Group s tržišta, navodi Times i podsjeća da je United Group vlasnik medija koji nisu pod kontrolom države. Times ističe da Telekom krši zakone Srbije i Europske unije o konkurenciji i vlasništvu u medijima. Aktivisti pak tvrde da je to dio napora vlasti da eliminiraju oporbu.

Postavlja se pitanje koliko je Premier League savjesno istražio ponudu koja je bila tako očito veća od stvarne tržišne vrijednosti, piše Times i citira riječi Dragice Pilipović iz United Grupe koja je upitala: "Zar ne postoje korporativni principi u Premier ligi o poslovima sa sumnjivim likovima koji imaju duboke džepove, ali nemaju morala?”.

“Jedino što Premier ligu brine jest da sljedeći put ne bude tržišnog natjecanja jer će Telekom uništiti konkurenciju. Idući put bi Telekom tako mogao ponuditi puno manje novca. Dok se to ne dogodi Premier ligu nije briga", dodala je.

Times podsjeća da je Telekom u listopadu najavio da će prava na engleski nogomet, koja su vrlo vrijedna, besplatno prepustiti privatnoj tvrtki blisko povezanoj s vladajućom Srpskom naprednom strankom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ta je tvrtka tada od United Groupa tražila ogromne naknade za emitiranje svojih kanala. Kritičari kažu da je to bio pokušaj potkopavanja United Groupa korištenjem Premier lige kao političkog alata.

“Nijedna TV kuća na svijetu nije platila toliko kao Telekom. Ta investicija se nikako ne može vratiti. Platili su toliko da to nema ekonomskog smisla, ali ima savršenog političkog smisla. Ideja je da nas ubiju", tvrdi Dragica Pilipović.

Politički razlozi

To je alat za privlačenje pretplatnika, ali se ne radi iz poslovnih ili ekonomskih razloga, rekao je Raša Nedeljkov iz Crte, organizacije koja se bori za demokraciju i slobodne medije u Srbiji.

“Riječ je o čisto političkom planu. Koristi se za napad na United Group i njihove medije, koji su jedini neovisni", dodao je. Times ga prenosi kako je Telekom godinama vodio kampanju za izbacivanje United Groupa s tržišta jer samo ta kompanija daje glas onima koji govore drugačije od cenzuriranih medijskih poruka.

Politički profit od kontrole medija je nešto što je na što predsjednik Srbije Vučić odavno cilja. Kao ministar informiranja bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića određivao je koje će informacije dospjeti u javnost u Srbiji tijekom rata na Kosovu 1990-ih, dok je Miloševićev režim provodio etničko čišćenje Albanaca, piše Times.

Srbija se nalazi na 93. mjestu Indeksa slobode medija u svijetu, a državno vlasništvo nad Telekomom i neizravna kontrola nad ostalim privatnim medijima jedan je od glavnih razloga za tako loš plasman.

Nadalje, interni dokument Telekoma koji je u javnost procurio u svibnju 2021. govori o namjeri državne tvrtke da uništi poslovanje United Grupe i nametne se kao jedini pružatelj usluge s dominantnom tržišnom pozicijom, što je protiv zakona o tržišnom natjecanju.

Vučića se optužuje i za političko manevriranje otvorenim poticanjem ljudi da napuste United Group.

United Group također tvrdi da je Telekom pokušava sabotirati, između ostalog, postavljanjem štandova ispred svojih prodajnih mjesta na kojima nudi pravnu pomoć pri otkazu pretplatničkih ugovora, kao i za provođenje lažnih inspekcija i nametanje kaznenih poreza.

“Napad Telekoma na United Group može imati veliki utjecaj na nade da će Srbija jednom imati slobodne medije. Svi ostali kanali su vrlo bliski vladajućoj stranci. Medijska scena je uništena, a moglo bi biti i gore”, rekao je Filipović.

Times tvrdi da su Telekom i Premier League odbili komentirati navode iz teksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:33