TAJLAND

Telenovela na dvoru: Osramoćenoj ljubavnici kralj vratio sve počasti i službenu titulu priležnice

Tajlandski kralj vratio je svojoj službenoj ljubavnici titulu i sve počasti, godinu dana nakon što joj je oduzeo sve privilegije
Sineenat Wongvajirapakdi
 Handout

Tajlandski kralj vratio je svojoj službenoj ljubavnici kraljevsku titulu i sve počasti, gotovo godinu dana nakon što ju je smijenio i oduzeo joj sve privilegije, piše BBC.

Kralj Maha Vajiralongkorn oduzeo je Sineenat Wongvajirapakdi, koja je imala službenu titulu kraljevske partnerice, sve počasti jer se, navodno, zamjerila kraljevskoj supruzi.

Palača je tada objasnila da je Sineenat kažnjena jer se pokušala uzdignuti na istu razinu na kojoj je kraljica. I to samo nekoliko mjeseci nakon što je dobila titulu.

Sineenat Wongvajirapakdi prva je ponijela titulu kraljeve ljubavnice na Tajlandu još od 1921. godine. Kraljevska palača oduzela joj je titulu zbog nelojalnosti i spletkarenja protiv kraljice Suthide. Sineenat Wongvajirapakdi otada nije viđena u javnosti i nije poznato gdje je bila i što je radila zadnjih godinu dana.

image
Kralj Maha Vajiralongkorn i Sineenat Wongvajirapakdi
Handout

Kraljeva zadnja odluka znači da ugled Sineenat Wongvajirapakdi nije narušen. Odsada će biti kao da joj nikada nisu oduzeti vojni činovi i kraljevska odlikovanja, objavio je Royal Gazette.

Sineenat Wongvajirapakdi rođena je 1985. godine i dolazi sa sjevera Tajlanda. Radila je kao medicinska sestra prije nego što je započela ljubavnu vezu s tada prijestolonasljednikom Vajiralongkornom. Započela je vojnu obuku te postala pilotkinja padobranka i pripadnica kraljevske garde. Početkom 2019. godine promaknuta je u general bojnicu.

U srpnju prošle godine dobila je titulu službene kraljevske partnerice, nedugo nakon što je kralj oženio kraljicu Suthidu, svoju četvrtu suprugu. Kraljica formalno ima titulu dozapovjednice postrojbe iz koje dolaze pripadnici njegovog osobnog osiguranja.

U listopadu je iznenada Sineenat ostala bez svih titula i odličja, što je izazvalo lavinu reakcija i potaknulo špekulacije što je moglo uzrokovati strmoglavi pad.

image
Sineenat Wongvajirapakdi
Handout

Pravi razlog pada i uspona Sineenat možda nikada neće biti razjašnjen, obzirom da tajnovitost kojom su obavijeni događaji u kraljevskoj obitelji na Tajlandu.

Zakoni na Tajlandu zabranjuju otvoreno pisanje o događajima na dvoru, odnosno kritiziranje monarhije, pa tako prijestupnici mogu ići u zatvor.

Detroniziranje Sineenat Wongvajirapakdi jako podsjeća na sudbine bivših kraljevih supruga. Kralj Vajiralongkorn se 1996. godine odrekao bivše supruge nje i četvorice sinova koje je imao s njom. Ona je tada pobjegla u Sjedinjene Države.

Njegova treća supruga Srirasmi Suwadee na sličan je način ostala bez titula i prognana s dvora. Njihova 14-godišnjeg sina odgaja otac, kralj Vajiralongkorn, koji većinu svog vremena provodi u Njemačkoj i Švicarskoj.

image
Sineenat Wongvajirapakdi
Handout

Kraljevska poligamija bila je u povijesti uobičajena stvar, no zadnji put je kralj imao službenu ljubavnicu davne 1921. Otkako je Tajland 1932. proglašen ustavnom monarhijom, ta se titula više nije dodjeljivala. sve do novog kralja i atraktivne pilotkinje Sineenat.

Današnje priopćenje iz palače poslano je uslijed antivladinih prosvjeda na Tajlandu, gdje je vojska učvrstila vlast nakon državnog puča 2014. godine. Prosvjednici zahtijevaju smanjivanje nedavno proširenih ovlasti kralja, a bilo je čak i poziva za reformom monarhije.

Kritizira se kraljeva odluka da bogatstvo proglasi osobnim vlasništvom, što ga čini daleko najbogatijom osobom na Tajlandu. Spominju i odluku kralja Vajiralongkorna da preuzme osobno zapovjedništvo nad svim vojnim jedinicama sa sjedištem u Bangkoku. Riječ je o koncentraciji vojne moći u kraljevskim rukama kakva nije viđena u modernom Tajlandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:50