SVATKO JE ZAMJENJIV

TELEVIZIJA NASAMARILA PREMIJERA Boris Johnson se nije odazvao na predizbornu debatu, oni su mu doista epski uzvratili

 
Krishnan Guru-Murthy, Jo Swinson, Nicola Sturgeon, Adam Price, Jeremy Corbyn, Sian Berry i ledene skulpture umjesto Faragea i Johnsona
 Kirsty O'Connor/Pool / REUTERS

Britanski televizijski kanal Channel 4 prikazao je u četvrtak premijera Borisa Johnsona s kockom otapajućeg leda za vrijeme izborne debate o okolišu što je navelo Konzervativnu stranku da se žali zbog kršenja pravila nepristranosti.

Komercijalna televizija pozvala je čelnike najvećih britanskih stranaka na debatu uoči izbora 12. prosinca, ali su Johnson i čelnik stranke Brexit Nigel Farage odbili sudjelovati.

Konzervativna stranka ponudila je sudjelovanje bivšeg ministra okoliša Michaela Govea, ali je televizija navela da je debata namijenjena samo za čelnike stranaka i da druge stranke ne bi pristale na promjenu uvjeta.

"Ovim se zapravo želi Konzervativnoj stranci oduzeti bilo kakvo predstavljanje i prisustvo", napisali su konzervativci u žalbi medijskom regulatoru Ofcomu.

Britanski televizijski servisi moraju biti politički nepristrani i tijekom izbornih razdoblja dodatno pripaziti na zahtjeve za ravnotežom. Ofcom može novčano kazniti servise koji to ne poštuju i kao krajnje sredstvo može otkazati dozvolu za emitiranje.

Konzervativci tvrde da je događaj u četvrtak dio "šireg obrasca pristranosti TV kanala Channel 4 posljednjih mjeseci".

An ice sculpture is put in place for Prime Minister Boris Johnson in the studio before the start of the Channel 4 News' General Election climate debate at ITN Studios in Holborn, central London, Britain November 28, 2019. Kirsty O'Connor/Pool via REUTERS
Kirsty O'Connor/PooL / REUTERS
Ledena skulptura umjesto Borisa Johnsona
 

U četvrtak je glavni urednik informativnog programa Ben de Pear usporedio pristup konzervativaca medijima s pristupom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Konzervativac James Cleverly rekao je da su britanski izbori parlamentarni, a ne predsjednički i zbog toga Channel 4 nije imao razloga uvjetovati pojavljivanje Johnsona kako bi konzervativci mogli sudjelovati u debati.

"Postavite svog čelnika Borisa Johnsona uz ostale čelnike i prestanite se igrati. Ne odbijajte nas i ne prijetite oduzimanjem dozvole, to je klizak teren", odgovorio im je de Pear. 

Novinski portal BuzzFeed citirao je neimenovani izvor iz Konzervativne stranke koji tvrdi da će stranka, u slučaju izborne pobjede Johnsona, zatražiti reviziju operativne licence Channela 4, koja bi trebala biti obnovljena 2024.

Channel 4 nije jedini medij koji pokušava dovesti Johnsona čija Konzervativna stranka vodi u anketama pred Laburističkom strankom i nastoji izbjeći gafove. Johnson je dosad odbio poziv na polusatni intervju s Andrewom Neilom s BBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 05:10