JIMMY LAI

Temeljem novog zakona o nac. sigurnosti: U Hong Kongu uhićen tajkun i demokratski aktivist

Terete ga za dogovor sa stranim silama, a uhićen je temeljem zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu
Jimmy Lai
 Anthony Wallace

Hongkonška policija uhitila je izdavačkog tajkuna i demokratskog aktivista Jimmya Laia, tereteći ga za dogovor sa stranim silama temeljem zakona o nacionalnoj sigurnosti kojeg je Kina u lipnju nametnula tom globalnom financijskom tržištu.

Jimmy Lai uhićen je zbog dogovora sa stranim silama, rekao je rano u ponedjeljak Mark Simon, izvršni direktor Laijeve medijske tvrtke Next Digital.

Lai je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hong Kongu i žestoki kritičar Pekinga koji je 30. lipnja Hong Kongu nametnuo novi zakon, što je izazvalo osude zapadnih zemalja.

Zakonom o nacionalnoj sigurnosti predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama.

Kritičari upozoravaju da takav zakon narušava slobode u Hong Kongu nasuprot zagovarateljima koji smatraju da će to donijeti stabilnost nakon lanjskih prosvjeda.

Izdavački tajkun Lai je u travnju ove godine bio među 14 aktivista koji su u policijskoj akciji suzbijanja prodemokratskog pokreta uhićeni zbog protuzakonitog okupljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:48