NAJTOPLIJA GODINA

Temperaturni rekordi: U Alpama se masovno gase skijaške žičare, a peglaju biciklističke staze

Ipak, nije ni cijela Europa topla, u dijelovima Skandinavije predviđaju se niže temperature i snijeg

Zatvorene skijaške staze

 Konrad K./Sipa Press/Profimedia/Konrad K./sipa Press/profimedia

Temperature za siječanj dosegle su najvišu razinu svih vremena u brojnim zemljama diljem Europe, dok se Sjeverna Amerika suočava s olujama i zimskim zahlađenjem koje je ostavilo za sobom 60 mrtvih. Toplo vrijeme u Europi pogodilo je i skijališta koja se bore s nestašicom snijega, prenosi BBC.

U Varšavi je ove nedjelje izmjereno 18,9°C, a u španjolskom Bilbau temperatura je iznosila 25,1°C, što je 10 stupnjeva iznad prosjeka. Temperature u Nizozemskoj, Lihtenštajnu, Litvi, Latviji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji oborile su nacionalne rekorde, dok su rekordi postaja oboreni u Njemačkoj, Francuskoj i Ukrajini.

Neuobičajeno toplo europsko vrijeme potpuno je suprotno od situacije u Americi u kojoj se očekuju jak snijeg, ledena kiša, grmljavinsko nevrijeme i tornada. Temperatura u Varšavi 1. siječnja bila je 4ºC viša od prethodnog rekorda za taj mjesec, a u Španjolskoj je novogodišnja temperatura u Bilbau bila jednako prosjeku u srpnju.

Rekordi se ruše cijelo vrijeme, ali je neobično da razlika bude veća nekoliko desetina stupnjeva. Ipak, nije ni cijela Europa topla, u dijelovima Skandinavije predviđaju se niže temperature i snijeg. Očekuje se da će i Moskva do vikenda pasti na -20ºC, a samo nekoliko dana ranije Velika Britanija, Irska, Francuska i Španjolska proglasile su 2022. najtoplijom godinom u povijesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svaki je mjesec, osim prosinca, bio topliji od prosjeka. U prosincu je snijeg pao u većini zemlje, no sad su uvjeti blaži i vlažniji. Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

SKIJAŠKA SEZONA

U Švicarskoj su temperature dosegle 20°C, a toplo vrijeme pogodilo je skijališta diljem Alpa što je rezultiralo nestašicom snijega. Mnogi su se pitali hoće li se održati Svjetski kup u skijanju s obzirom na to da su uobičajene snježne staze bile prekrivene zemljom i travom. Čak i na visini od 2000 metara, temperatura je bila iznad nule.

Na kraju je poznata staza Chuenisbärgli dobila dozvolu za korištenje. Bila je potrebna pomoć vojske snježnih topova, kao i lagani pad temperature na vrhu staze. Kad najbolji svjetski muški skijaši projure kroz cilj, bit će to na umjetnom snijegu.

Neuobičajeno toplo i vlažno vrijeme, omelo je početak skijaške sezone. Neka švicarska odmarališta otvorila su svoje ljetne biciklističke staze, dok su drugi zatvorili svoje žičare do daljnjega. U Chamonixu u Francuskoj topovi za snijeg ne rade jer nedostaje vode za njihov pogon.

image

Skijaši u Italiji

Andrea Carrubba/Afp/Profimedia/Andrea Carrubba/afp/profimedia

Klimatski stručnjaci objašnjavaju da nas ovakvo vrijeme ne bi trebalo iznenaditi jer će globalno zatopljenje uzrokovati toplije i vlažnije zime. Smanjenjem alpskih ledenjaka porasla je brzina kojom skijališta postaju neodrživa. Prije nekoliko godina, švicarska skijališta su upozorena da će skijanje ispod 1000 metara nadmorske visine postati nemoguće.

- Stvarno je premokro, kao u proljeće. Za skijanje, snijeg se mora držati zajedno, u ovom jednostavno ima previše vode, rekao je Hacher Bernet, direktor švicarskog odmarališta Splügen koje je na visini od 1500 metara i trebalo bi biti sigurno za skijanje.

Najviša skijališta za sad ostaju otvorena, ali uz pomoć snježnih topova koji troše ogromne količine vode. Nova studija Sveučilišta u Baselu upozorava da će se skijališta morati sve više oslanjati na umjetni snijeg kako bi preživjela, povećavajući potrošnju vode do 80%. To bi moglo izazvati sukob između industrije zimskih sportova i lokalnih zajednica, čija energija dolazi iz hidroelektrana.

Studija također predviđa veliki porast cijene skijanja, jer se odmarališta prebacuju na sve skuplje i umjetne načine očuvanja staza. Strahuje se da će do kraja stoljeća skijanje, ako bude postojalo kao sport, biti ograničeno na vrlo bogate. Nakon dvije godine smanjenih prihoda zbog pandemije, zimska odmarališta računala su na povratak u normalu.

U veljači i ožujku škole u Europi dolaze u Alpe zbog skijaškog tjedna, a deseci tisuća obitelji također će se uputiti u planine očekujući skijanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:07