KRIMSKI TITAN

Tempirana bomba o kojoj nitko ne priča: ‘Mine su postavljene, to bi bila repriza Černobila‘

Ukrajinski vojni analitičar Roman Svitan rekao je da bi Rusi mogli aktivirati eksploziv u tvornici Krimski Titan, u gradu Armiansku

Nekadašnja tvornica Krimski Titan (danas dio Titanium Investments LLC)

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ruski vojni inženjeri postavili su eksploziv u kemijskoj tvornici na Krimu, i to točno pored velikog rezervoara s otrovnom kiselinom, javljaju ukrajinski mediji.

Oleksandr Prokudin, šef vojne uprave Hersonska oblasti kojeg je imenovala Ukrajina, nedavno je upozorio da bi detoniranje eksploziva rezultiralo katastrofom gorom od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil 1986. godine, piše Kyiv Post.

Rusiju se optužuje da je od početka rata prije 15 mjeseci, konstantno gađala ukrajinsku ključnu infrastrukturu. Ovog je tjedna Ukrajina okrivila Moskvu i za uništavanje brane iz sovjetske ere u Novoj Kahovki, gradu u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, što je uzrokovalo velike poplave i tisuće civila prisililo na evakuaciju. S druge strane, dužnosnici Kremlja rekli su da je Ukrajina sabotirala branu.

Ukrajinski vojni analitičar Roman Svitan rekao da bi Rusi mogli aktivirati eksploziv u tvornici Krimski Titan, u gradu Armiansku pod ruskom okupacijom, ako budu u strahu od ukrajinskog napada.

‘Postrojenje je već potpuno minirano, uključujući spremnike s kiselinom, klorom i reagensima‘, rekao je Svitan za Kyiv Post.

‘Nedavno su tamo počeli postavljati eksploziv, jer su vidjeli da Oružane snage Ukrajine mogu prijeći rijeku Dnjepar i napasti Armiansk. Dizanje Krimskog Titana u zrak bit će korisno za Ruse u vojnom smislu, budući da kemijska isparavanja mogu usporiti kretanje ukrajinske vojske.

U videu objavljenom 2. lipnja na Telegramu, Prokudin je upozorio da bi uslijed eksplozije u Krimskom Titanu ‘tisuće tona otrovnih tvari biti ispuštene u atmosferu‘ što bi izazvalo incident ‘gori od Černobila‘.

‘Stanovnici Krima i najmanje sedam drugih ukrajinskih regija bit će pogođeni, kao i Turska, ali i sama zemlja agresor‘, rekao je Prokudin.

Tvornica Krimski Titan nekad je bila jedan od najvećih istočnoeuropskih proizvođača pigmenta titanijevog dioksida, kemikalije koja se koristi u bojama, kremama za sunčanje, lijekovima i bojama za hranu. Međutim, Europska unija je prošle godine zabranila upotrebu titanijevog dioksida kao dodatka hrani zbog straha da bi mogao biti kancerogen.

Kyiv Post je rekao da je utjecaj tvornice na okoliš ‘dobro poznat‘. Naime, New York Times je 2018. izvijestio da su vlasti u toj regiji evakuirale 4000 djece iz gradova i sela u blizini postrojenja zbog štetnog plina sumpornog dioksida koji isparava iz otrovnog rezervoara u tvornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 05:15