BORIS JOHNSON

‘Tempo gospodarskog oporavka ovisit će pandemiji. Cilj G20 mora biti brza distribucija cjepiva‘

Velika Britanija će poslati 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zemljama u razvoju do kraja godine
Boris Johnson
 Chris J Ratcliffe/AFP

Britanija će poslati 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zemljama u razvoju do kraja godine, a premijer Boris Johnson reći će drugim svjetskim čelnicima da je to prijeko potreban korak kako bi se ubrzao gospodarski oporavak nakon pandemije.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja na svijetu sastaju se u Rimu na sastanku za koji se Johnson nada da će postignuti napredak u stvaranju čvrstih obveza glede smanjenja emisija uoči klimatskih pregovora u Glasgowu na samitu Ujedinjenih naroda COP26.

No također treba dobiti podršku zemalja u razvoju, od kojih neke već osjećaju razorni utjecaj globalnog zatopljenja te se bore da cijepe svoje stanovnike protiv covida-19 dok zapadne zemlje predvode tu utrku.

Na sastanku čelnika sedam najrazvijenijih zemalja ranije ove godine, Britanija je obećala barem 100 milijuna doza cjepiva u sklopu nastojanja G7 zemalja da osiguraju milijardu doza cjepiva, sheme za koju kritičari ocijenili presporom i neambicioznom.

Britanija je priopćila da je dostavila 10 milijuna doza cjepiva AstraZenece programu za dijeljenje cjepiva COVAX, dok u nadolazećim tjednima treba pristići još 10 milijuna doza, a brojka bi se u 2021. godini trebala popeti na 30.6 milijuna.

U 2022. godini, Britanija će donirati barem 20 dodatnih milijuna AstraZenece te 20 milijuna doza Janssena koje je vlada namijenila COVAX-u, koji podupiru Svjetska zdravstvena organizacija i savez za cjepiva GAVI.

"Poput diva koji se budi, svjetska ekonomija se vraća u život. No tempo oporavka ovisit će o tome koliko brzo možemo prevladati covid", reći će Johnson čelnicima G20 zemalja, prema Downing Streetu.

"Naš prvi prioritet kao G20 mora biti da nastavimo s brzom, pravednom i globalnom distribucijom cjepiva."

Masovno cijepljenje protiv koronavirusa je krucijalno za obnavljanje ekonomskog rasta, trgovine i putovanja, no zapadne nacije su ispred zemalja u razvoju, od kojih mnoge imaju najniže stope cijepljenja i rastući broj slučajeva.

Stotinu bivših čelnika i vladinih ministara diljem svijeta pozvali su talijanskog premijera Marija Draghija, koji je domaćin G20 sastanka, da se osvrne na nepravednu podjelu cjepiva.

Rekli su da će SAD, Europska unija, Britanija i Kanada skupiti 240 milijuna rezervi nekorištenog cjepiva do kraja mjeseca, te da će vojske ovih zemalja odmah podijeliti cjepivo zemljama u većoj potrebi.

Do kraja veljače ukupno 1.1 milijarda cjepiva viška će biti podijeljeno, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:53