RUSKI UDAR NA RUSIJU

Tenkovi ‘pregazili‘ granicu, detonacije oko Belgoroda, vojnici bez oznaka na ulicama, ljudi bježe...

Skupina je navodno zauzela četiri sela u blizini Belgoroda, a u samom gradu je zavladala panika

Napad u Belgorodskoj oblasti

 Twitter/Screenshot

Duž ruske granice s Ukrajinom izbile su borbe nakon što su samoproglašeni ruski partizani pokrenuli prekogranični napad u Rusiji i ustvrdili da su pregazili pogranično selo po prvi put u ratu Kremlja protiv Ukrajine.

Legija Sloboda za Rusiju, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi svrgnuti režim u Moskvi i osloboditi zemlju od predsjednika Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, dok je slala jedinice u grad Grajvoron u ruskoj Belgorodskoj regiji, prenosi The Guardian.

Skupina je navodno zauzela četiri sela u blizini Belgoroda, a u samom gradu je zavladala panika. Snimka objavljena na društvenim mrežama pokazuje dugu kolonu osobnih vozila, koja je navodna nastala jer su stanovnici počeli masovno napuštati grad. Autentičnost snimke i informacije nisu neovisno potvrđeni.

Nema potvrde zauzimanja teritorija

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov kaže da je najmanje šest osoba ozlijeđeno u incidentima u tom ruskom gradu. Također, dodao je da su oštećene tri kuće i jedna zgrada u napadima.

Pojavila su se i izvješća da je 6 do 8 oklopnih vozila i tenkova Legije ušlo u Belgorodsku regiju, ali autentičnost snimki i informacija nije neovisna potvrđena.

No, kako javlja Sky News, video snimka objavljena na Telegram kanalu Ruskog dobrovoljačkog korpusa ukazuje da je i ova skupina sudjelovala u napadu. Snimka prikazuje mutne noćne snimke skupine muškaraca koji drže grb svoje postrojbe pored putokaza prema ruskom pograničnom selu Bezliudovka.

Ruski dragovoljački korpus, inače, privukao je pažnju u ožujku ove godine, kada su pokrenuli ambiciozni prekogranični napad na susjednu rusku regiju Brjansk, gdje su pozirali sa zastavama prije nego što su se brzo vratili u Ukrajinu.

Predvođeni su poznatim ruskim neonacistom Denisom Kapustinom - poznatijim pod pseudonimima Denis Nikitin i Bijeli Reks - baza im je u Ukrajini, ali kažu da im je krajnji cilj eliminacija Putinovog režima. Čini se da su ovaj put udružili snage s Legijom Slobode za Rusiju, koja ima sličan cilj.

Strani novinari na terenu nisu potvrdili nikakvo zauzimanje teritorija. Legija Sloboda za Rusiju se do sada uglavnom oglašavala na društvenim mrežama i nije poznato da je sudjelovala u nekim većim bitkama tijekom rata. No, i ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su borbe na granici, a video snimka na društvenim mrežama prikazuje kako oklopna vozila prelaze rusku graničnu postaju u blizini Grajvorona.

‘Mi smo Rusi, kao i vi‘

"Mi smo isto Rusi kao i vi", stoji u izjavi koju je objavila skupina na društvenim mrežama. "Razlikujemo se samo po tome što više nismo htjeli opravdavati postupke zločinaca na vlasti i stali smo s oružjem u obranu naše i vaše slobode. No, danas je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja", navodi se u izjavi.

"Vrijeme je da stanemo na kraj diktaturi iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi stižemo. Rusija će opet biti slobodna", dodaje se.

Druga video snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje ruski helikopter Mi-8 kako, čini se, da helikopter ispušta proturaketne mamce dok leti iznad Kozinke, te dim koji se uzdiže iz naselja uz jasno čujne zvukove sirena hitnih službi, a tu su i snimke naoružanih neidentificiranih osoba u vojnim uniformama.

Guverner regije Belgorod potvrdio je napad u ponedjeljak, navevši da je "diverzantsko-izviđačka skupina oružanih snaga Ukrajine ušla na područje okruga Grajvoron". Oružane snage Ruske Federacije, zajedno s graničnom službom, Rosgvardijom (Nacionalna garda Rusije, op.a.) i FSB-om, poduzimaju potrebne mjere za uklanjanje neprijatelja", navodi se.

Ove dvije oružane formacije bore se na strani Ukrajine u ratu s Rusijom, no Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim partizanskim borcima, rekavši da oni djeluju neovisno te da nisu pod vojnom kontrolom.

Ukrajinci potvrdili napad

"Da, danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva", rekao je ukrajinskim medijima Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

SAD i druge zapadne sile opskrbile su Ukrajinu oružjem uz upozorenje da se ono ne smije koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije. Ukrajina je zanijekala bilo kakvu povezanost s ranijim napadima na ruski teritorij, uključujući udare na ruske zračne luke, energetsku infrastrukturu pa čak i napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca.

No, nije jasno je li današnji napad dio dugoročne vojne strategije ili je zamišljen kao diverzantska akcija, dok se istovremeno i dalje pretpostavlja da se Ukrajina priprema pokrenuti (pro)ljetnu protuofenzivu kako bi ponovno preuzela teritorij koji je okupirao Kremlj.

U međuvremenu, sukobi su sve češći duž rusko-ukrajinske granice u regijama Belgorod i Brjansk. Ranije ovog mjeseca, četiri ruska vojna zrakoplova, uključujući dva borbena lovca i dva helikoptera, oborena su u jednom od najvećih takvih jednodnevnih ruskih gubitaka u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 20:33