POVRATAK OTPISANIH

Tenkovi su opet u modi: ‘Gdje su sada svi oni komentatori koji su ih otpisali kao višak?‘

Ukrajinski vojni zapovjednici priželjkuju stotine zapadnih tenkova za sljedeću fazu rata

Američki tenkovi M1A2 Abrams na izvođenju vježbi u Latviji

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Početkom 21. stoljeća vojni planeri i stratezi razmišljali su o onome što se u ovom trenutku, s obzirom na najrecentnije ratne trendove čini nezamislivim - jesu li tenkovi zastarjeli?

Sjetite se i samog početka rata u Ukrajini, kada su medije diljem svijeta okupirali prizori uništenih i devastiranih ruskih tenkova. Činilo se tada da je jedan dron od nekoliko tisuća dolara sposoban napraviti nemjerljivu štetu oklopnom vozilu vrijedno milijune koječega. Bespilotne letjelice, kibernetičko ratovanje i druge tehnologije u nastajanju smatrale su se oružjem budućnosti. Primjerice, još 2020. godine neki britanski šefovi obrane razmatrali su da tenkove vojske Ujedinjenog Kraljevstva u potpunosti "utope" u naftalinu.

A onda preokret. Dok sviće 2023. godina, a Ukrajinci razmišljaju o ključnoj proljetnoj ofenzivi protiv Putinovih invazijskih snaga, tradicionalna oprema kopnene vojske iz 20. stoljeća ponovno postaje aktualna, piše Politico.

Ukrajinski vojni zapovjednici priželjkuju stotine zapadnih tenkova za sljedeću fazu rata kojima namjeravaju probiti linije rovova u mjestima kao što su Luhansk i regija Zaporižja.

Nakon što su ih odbijali mjesecima i prolongirali konačnu odluku, NATO-ovi saveznici, čini se, počinju uviđati mudrost te strategije. SAD, Francuska i Britanija po prvi su put obećale nabavku oklopnih vozila.

image

Njemački Leopard 2

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Podsjetnik je to na činjenicu da se usprkos visokoj tehnološkoj sofisticiranosti modernog ratovanja, čista sila na terenu još uvijek računa.

Primjerice, prilikom govora u britanskom Donjem domu u ponedjeljak, viši konzervativni zastupnik Bernard Jenkin uputio je na tezu da je sukob u Ukrajini razotkrio sve one "pomodne komentatore koji su požurili osuditi ideju da moderni borbeni tenkovi imaju nekakvu koristu u modernom ratovanju."

"Ukrajina je pokazala da su oklopnjaci itekako važni", složio se pritom britanski ministar obrane Ben Wallace.

Što, s druge strane, traži Kijev? Vlada Volodimira Zelenskog zaključuje da su inicijalni paketi pomoći tek početak - hoće i 200 do 300 tenkova, 600 oklopnih vozila pješaštva kao i 500 haubica.

"Moramo preuzeti inicijativu", rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ministar obrane Ukrajine i suradnik u think tanku Atlantic Council. "Oružana podrška pružit će nam takvu priliku..."

Moderno ratovanje

Ukrajinska vojska već koristi tenkove iz sovjetske ere koje su ili zarobili od ruskih okupatora ili su im ih donirali istočnoeuropski saveznici. Ali zapadni modeli za kojima žudi vlada u Kijevu ponudili bi mogućnost značajnog pomaka uoči potencijalne eskalacije rata u proljeće.

"Mobilnost je ključna u ofenzivnom ratu", kaže za POLITICO diplomat iz jedne zemlje EU koja razmatra doniranje određenog broja modernih borbenih tenkova.

"Ako Ukrajinci žele napredovati u proljetnoj ofenzivi treba im mobilnost teškog naoružanja - nije dovoljno imati samo vojne Land Rovere ili oklopna patrolna vozila. Treba im nešto što može može uništiti ruske tenkove na daljinu."

Ravan ukrajinski teritorij čini se kao idealan za tenkovsko napredovanje, slažu se stručnjaci. Kijevu su tenkovi naprosto ključni kako bi ponovno zauzeli utvrđene položaje u ključnim gradovima duž bojišnice.

image

Britanski tenk Challenger 2

Martin Hibberd/Alamy/Alamy/Profimedia/Martin Hibberd/alamy/alamy/profimedia

Ukrajinski dužnosnici strahuju da će se američki višestruki raketni sustavi HIMARS, koji su uništili ruske snage tijekom protuofenzivnih operacija prošle jeseni, ovoga puta pokazati manje učinkovitima jer su se Rusi udaljili van dosega kako bi izbjegli raketiranje. Stoga su tenkovi potrebniji nego ikad prije.

"Prema saznanjima s terena, Kijev više neće imati na raspolaganju tolike količine dalekometnog preciznog topništva", kaže Anthony King, profesor ratnih studija na Sveučilištu Warwick u Velikoj Britaniji. "Dakle, u tom slučaju bit će im potrebna veća terenska snaga - tenkovi i borbena vozila - da nadoknade razliku."

Razlike u modelima

Dogovori među NATO-ovim saveznicima ubrzavaju se nakon najave Francuske da će Ukrajini kroz dva mjeseca poslati lake borbene tenkove AMX-10 RC. Velika Britanija je tijekom vikenda potvrdila da će Ukrajincima poslati svoje tenkove Challenger 2.

Zapadne vlade mogle bi objaviti konkretne detalje još prije ovog petka, dakle prije sastanka ministara obrane savezničkih zemalja u američkoj vojnoj bazi Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj.

Države članice EU-a iz baltičke i srednjeeuropske regije nadaju se da će i međunarodni pritisak odraditi posao što se Njemačke tiče, koja tek treba dopustiti drugim zemljama izvoz svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

"Ukrajinci se neće posebno brinuti odakle tenkovi dolaze, sve dok dolaze", rekao je za POLITICO jedan zapadni dužnosnik.

U svakom slučaju, Ukrajinci su itekako svjesni značajnih razlika između tenkovskih modela koje bi mogli dobiti sa Zapada.

Recimo, američki tenkovi M1 Abrams imaju veliki domet ali u tom kontekstu mogu se predvidjeti poteškoće s tankanjem goriva. Njihovi veliki plinski turbinski motori troše velike količine kerozina. S druge strane britanski model Challenger 2 bio bi svakako korak naprijed u odnosu na tenkove iz sovjetske ere, ali nije ni blizu konkurencija njemačkom Leopardu 2 koji može pogoditi metu veličine hladnjaka na udaljenosti od 3 kilometra - u pokretu. Plus, "Leopardi" rade na dizel, koji je lakše nabaviti nego kerozin. Nijemci tvrde da će konačna odluka o slanju tenkova Leopard 2 uvelike ovisiti o tome što će SAD učiniti, naime inzistiraju da saveznici trebaju pronaći odgovarajući plan za obuku ukrajinskih snaga koji se tiče održavanja i rada na tenkovima.

image

Američki M1A2 Abrams

Mateusz Slodkowski/Afp

Poljska i Finska izrazile su spremnost poslati tenkove Leopard 2, ali moraju čekati zeleno svjetlo Njemačke. Helsinki je prošlog tjedna jasno dao do znanja da su spremni poslati određeni broj tenkova ako isto učine i druge zemlje.

Berlin bi također mogao donirati niz starijih tenkova Leopard 1, koji su prvi put ušli u službu još 1965. godine, ali su trenutno u skladištu. Većina savezničkih zemalja planiraju postupno isporučivati tenkove kako bi odgovorili na plan ukrajinske proljetne ofenzive.

Nema sumnje. Tenkovi su opet u modi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:07