DIPLOMATSKA KRIZA

Tenzije između Australije i Francuske i dalje visoke, Morrison kaže da se neće sastati s Macronom

Australija i Europska unija trebale bi održati sljedeću rundu pregovora o trgovinskom sporazumu 12. listopada
Australski premijer Scott Morrison
 Tolga Akmen/AFP

Australski premijer Scott Morrison rekao je u utorak da neće razgovarati s francuskim predsjednikom ovaj tjedan u Ujedinjenim narodima, iako bi francuski bijes zbog otkazivanja 40 milijardi dolara teškog obrambenog sporazuma mogao zaprijetiti trgovinskom sporazumu između Australije i Europske unije.

Australija je prošli tjedan otkazala sporazum s francuskom Pomorskom grupom o izgradnji konvencionalnih podmornica te će umjesto toga izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon uz pomoć američke i britanske tehnologije, nakon što je dogovoreno trilateralno sigurnosno partnerstvo s te dvije države.

Otkazivanje sporazuma razbjesnilo je Francusku, koja je optužila Australiju i SAD da su joj zabile nož u leđa te je povukla svoje veleposlanike iz Canberre i Washingtona.

Dok je američki predsjednik pokušao razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom da ublaži tenzije, Morrison je rekao da neće imati zasebne bilateralne sastanke s francuskim čelnikom.

"Ne postoji prilika za to sada. Siguran sam da će se takva prilika ukazati s vremenom", rekao je Morrison novinarima u New Yorku kada je upitan hoće li razgovarati s Macronom na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Zemlje Europske unije u ponedjeljak su izrazile solidarnost s Francuskom pokazavši jedinstvo koje se može protumačiti kao prijetnja australskim nastojanjima da s Unijom postigne sporazum o slobodnoj trgovini.

Australija i Europska unija trebale bi održati sljedeću rundu pregovora o trgovinskom sporazumu 12. listopada.

Australski ministar trgovine Dan Tehan rekao je u ponedjeljak da očekuje da se pregovori nastave kao što je planirano unatoč tome što je Francuska razočarana.

No Morrison je nastojao smanjiti očekivanja da će se sporazum ostvariti. "To nije jednostavna stvar, postići trgovinski sporazum s Europskom unijom, mislim da to svi razumiju", rekao je.

Dok Australija nastoji popraviti odnose s Europom, problem nuklearnih podmornica podijelio je i azijske saveznike Canberre te razbjesnio Kinu i Sjevernu Koreju.

Indonezija i Malezija rekle su da Australija riskira iniciranje utrke za naoružanjem, iako su Filipini u utorak rekli da podržavaju dogovor Canberre o nabavki nuklearnih podmornica jer će to pomoći u stabilizaciji regije.

Morrison će se sastati s Bidenom i europskim čelnicima na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku prije nego što otputuje u Washington na kvadrilateralni sastanak o sigurnosti na kojem će prisustvovati Indija, Japan, SAD i Australija, a koji će se održati kasnije ovog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:12