DRAMA NA GRANICI

Tenzije između nuklearnih sila: Tri indijska vojnika ubijena u nasilnom okršaju s Kinezima

Indijci su provocirali i napali kineske vojnike što je rezultiralo ozbiljnim okršajem - rekao je kineski šef diplomacije
Indijski vojnik, ilustracija
 Yawar Nazir Kabli/Alamy/Alamy/Profimedia

Tri indijska vojnika ubijena su u okršaju na granici s Kinom u dolini Galwan, priopćile su Oružane snage Indije, a piše Deutsche Welle.

- Tijekom deeskalacije u dolini Galwan došlo je do nasilnog sukoba u kojem su na indijskoj strani poginula dva vojnika i jedan časnik. Trenutno je u tijeku sastanak visokih vojnih dužnosnika s obje strane kako bi se situacija razriješila - kaže se u priopćenju indijske vojske.

Proteklih tjedana na spornom području uz granicu dvije nuklearne sile razmješteno je tisuće vojnika, a Kina je optužila Indiju da njihovi vojnici prelaze granicu.

Kineski ministar vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da su indijske trupe u ponedjeljak dva puta prešle granicu:

- Oni su provocirali i napali kineske vojnike što je rezultiralo ozbiljnim okršajem vojnih snaga s obje strane - rekao je kineski šef diplomacije.

Ovo su prvi smrtni slučajevi u sukobu dviju sila u nekoliko desetljeća. One su vodile rat 1962. u kojemu je Indija pretrpjela ponižavajući poraz.

Indija optužuje Kinu da je okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija. Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:06