‘EVO ŠTO MOGU REĆI...‘

‘Teoretičari zavjera‘ došli na svoje: Bijela kuća je promijenila svoje stajalište o podrijetlu koronavirusa!

Američki dužnosnici odbili su dati pojedinosti o najnovijim obavještajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni svoje stajalište

Američki predsjednik Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Američko Ministarstvo energetike revidiralo je svoje stajalište o podrijetlu koronavirusa i sada tvrdi da je pandemija počela nakon što je virus "iscurio" iz laboratorija.

Prema povjerljivom obavještajnom izvješću, koje je nedavno dostavljeno Bijeloj kući i članovima Kongresa, virus SARS-CoV-2 proširio se nakon "laboratorijske nezgode".

Ministarstvo energetike time se pridružilo FBI-u koji tvrdi da se virus vjerojatno proširio nesrećom u kineskom laboratoriju. Četiri druge agencije, uključujući CIA-u, još uvijek nemaju definiran stav o podrijetlu koronavirusa.

Svoj zaključak je Ministarstvo energetike donijelo s "niskim pouzdanjem", a FBI je svoje izvješće usvojio s "umjerenim pouzdanjem".

The Wall Street Journal, koji je prvi imao u uvid novo obavještajno izvješće, ističe da je riječ o važnom dokumentu jer Ministarstvo energetike ima "značajnu znanstvenu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki provode napredna biološka istraživanja". Ažurirani stav je važan i zato što jača konsenzus među agencijama da virus nije dio kineskog programa biološkog oružja.

Američki dužnosnici odbili su dati pojedinosti o najnovijim obavještajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni svoje stajalište. Dodali su da su, iako Ministarstvo i FBI sada oboje tvrde da je nenamjerno curenje iz laboratorija najvjerojatniji uzrok pandemije, do tih zaključaka došli iz "različitih razloga".

Kongres nije zatražio ažurirani stav. No, zastupnici, posebno republikanci u Zastupničkom domu i Senatu, provode vlastite istrage o podrijetlu pandemije i vrše pritisak na Bidenovu administraciju i obavještajnu zajednicu da objave više informacija.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, komentirao je novo izvješće, rekavši da Bijela kuća "nema definitivnog odgovora" na pitanje podrijetla pandemije.

"Evo što vam mogu reći. Predsjednik Biden je u više navrata usmjeravao svaki element naše obavještajne zajednice da uloži napore i resurse kako bi saznali pravi uzrok pandemije. Ako dođemo do novih saznanja ili informacija, podijelit ćemo ih s Kongresom i američkom javnosti. Ali, u ovom trenutku ne postoji definitivni odgovor obavještajne zajednice na ovo pitanje", rekao je Sullivan.

Američku obavještajnu zajednicu čini 18 agencija. Osam ih je sudjelovalo u pregledu podrijetla pandemije, s Nacionalnim obavještajnim vijećem. Nacionalno obavještajno vijeće i još četiri agencije, koje su dužnosnici odbili identificirati, još uvijek s "niskom pouzdanošću" procjenjuju da je virus nastao prirodnim prijenosom sa zaražene životinje. Središnja obavještajna agencija i još jedna neimenovana agencija ostaju neodlučne između teorije o curenju iz laboratorija i prirodnom prijenosu.

Kina, koja je ograničila istrage Svjetske zdravstvene organizacije, ističe da virus nije mogao procuriti iz jednog od njezinih laboratorija i nastavlja tvrditi da je nastao negdje izvan Kine.

David Relman, mikrobiolog sa Sveučilišta Stanford koji se zalagao za nepristranu istragu o počecima pandemije, pozdravio je novo američko izvješće.

"Svaka čast onima koji su voljni ostaviti po strani svoje predrasude i objektivno preispitati što znamo i ne znamo o podrijetlu covida. Molim vas, ne prihvaćajte nepotpun odgovor i nemojte odustati zbog političke podobnosti", rekao je Relman koji je član nekoliko saveznih znanstveno-savjetodavnih odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:11