VOJNI ANALITIČAR

‘Teorija o kamionu bombi je apsurdna. Ili Kijev ima projektil za koji ne znamo, ili je ovo akcija o kojoj će snimati filmove‘

Ovo se može usporediti s potapanjem Moskve u smislu simboličnog značaja udara na ruske snage, dodao je Clarke

Kerčki most u plamenu

 -/Afp

Nakon što je u subotu rano ujutro snažna eksplozija uništila dio Kerčkog mosta, koji povezuje okupirani ukrajinski poluotok Krim s Rusijom, odmah su krenule špekulacije kako je most zapravo napadnut.

Rusi tvrde da je eksplodirala "kamion bomba" te su optužili ukrajinske snage za "teroristički čin".

I dok su mnogi skloni složiti se s tim da je dio mosta doista raznijela velika količina eksploziva postavljena u kamion, ugledni britanski analitičar za sigurnost i obranu, profesor Michael Clarke, tu tvrdnju smatra "apsurdnom".

- Ako je doista u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je povjerovati da možete toliku količinu eksploziva staviti u vozilo koje prelazi most. Uostalom, mostovi su konstruirani tako da izdrže taj tip napada ili nesreća, rekao je Clarke za Sky News.

- Po meni, ovdje u pitanju ili projektil, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili sabotaža specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta. Ako je doista riječ o operaciji ukrajinskih specijalaca o tome će Hollywood u narednim godinama snimati filmove jer je bi bila riječ o doista velikoj pobjedi. Postaviti toliko eksploziva ispod mosta, duboko u teritoriju koji Rusi kontroliraju zaista je pravi pothvat i velika pobjeda, smatra Clarke.

- Ovo se može usporediti s potapanjem Moskve u smislu simboličnog značaja udara na ruske snage, dodao je Clarke.

Britanski analitičar je potom objasnio kako bi eventualno uništenje mosta izazvalo ogromne logističke probleme Rusima koji bi ostali bez ključne linije opskrbe prema Krimu, ali i Hersonskoj oblasti.

- U tom slučaju vojnu opremu i zalihe trebali bi prevoziti ili trajektima ili kroz željezničku liniju koja prolazi južnim dijelom Ukrajine, a koja bi se mogla naći pod udarom ukrajinske artiljerije. Moja procjena je da su Ukrajinci ovakvim napadom, koji ipak nije posve uništio most, naročito njegov željeznički dio, dobili dva do tri tjedna prije nego Rusi sve uspiju popraviti.

Konačno, Clarke je istaknuo kako je ovo i veliki udar na ponos ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je Kerčki most 2018. otvorio uz veliku pompu.

- Za njega je ovaj most bio simbol da je Krim dio Rusije. A Ukrajinci su mu ovim napadom poručili da - nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 18:32