POTVRĐENI PROPUSTI

TERORIST IZ BERLINA KORISTIO JE NAJMANJE 14 IDENTITETA Njemačke vlasti smatrale su ga opasnim, a svejedno su ga pustile da slobodno šeće zemljom

 REUTERS

Anis Amri, azilant porijeklom iz Tunisa koji je prošli mjesec ubio 12 ljudi na božićnome sajmu u Berlinu zabivši se u gomilu kamionom, živio je u Njemačkoj pod najmanje 14 različitih imena, priopćio je u četvrtak načelnik policije, javlja Reuters i ističe da se ovim saznanjem nanovo dovode u pitanja propusti sigurnosnih službi.

'Konspirativno je djelovao i koristio je razne identitete', kazao je Dieter Schuermann, načelnik kriminalističke policije u zapadnoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Vlasti te savezne države su ga u veljači 2016., oko šest mjeseci nakon što je u Njemačkoj zatražio azil, označile kao potencijalnu opasnost.

Isto mišljenje dijelile su i sigurnosne službe u Berlinu gdje je znao dolaziti, no na kraju je zaključeno da ne predstavlja nikakvu konkretnu opasnost.

Amrija je naposljetku 23. prosinca u samoobrani ustrijelio u Milanu talijanski policajac.

Istraga je sada usmjerena na pronalaženje njegovih mogućih suradnika. Policija je ovaj tjedan u Berlinu uhitila muškarca, također porijeklom iz Tunisa, koji je dan prije napada večerao s Amrijem u arapskom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25