UPOZORENJE KREMLJA

‘Teroristi i dalje prijete svijetu, u Sahelu su posloženi svi uvjeti da nikne kalifat 2.0!‘

Jedan od službenika je kazao da se u zoni Sahara-Sahel može promatrati stvaranje uvjeta za stvaranje kalifata

Ilustracija, francuski vojnici u Mailju

 Thomas Coex/Afp/Profimedia

Teroristi u nestabilnim regijama na Bliskom Istoku i u Afganistanu i dalje su glavna sigurnosna prijetnja Rusiji, upozorili su iz Moskve, uz spekulaciju da bi radikali mogli biti "prosperirati" i na afričkom kontinentu, piše Russia Today.

Govoreći za RIA Novosti u srijedu, zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov je kazao da borba protiv terorizma ostaje prioritet vlasti. Situacija u Siriji i Iraku je i dalje teška, a glavni destabilizirajući faktori su zauzimanje zone oko Idliba od strane radikala i prisutnost ISIS-a i ćelija Al-Kaide.

Jedan od ruskih dužnosnika je dodao da se u Africi, a posebno u zoni Sahara-Sahel može promatrati stvaranje uvjeta za ponovno stvaranje 'kalifata, verzija 2.0'.

Siromolotov je također kazao da Moskva pažljivo motri situaciju u Afganistanu, u kojem djeluju terorističke organizacije poput notornog ISIS-a K. Kazao je da skupine poput te predstavljaju rizik za Rusiju i države u središnjoj Aziji.

Nakon brzog povlačenja zapadnih jedinica iz ratom razorenog Afganistana, Rusija je ojačala svoju prisutnost u regiji, uz održavanje zajedničkih vojnih vježbi s bivšim sovjetskim republikama poput Uzbekistana i Tadžikistana uzduž zajedničke granice.

Kad je u pitanju sigurnosna situaciju u Africi, ona ne prolazi sasvim ispod radara velikih sila.

Tako je u srpnju francuski predsjednik Emmanuel Macron obznanio da operacija Barkhane, vojna akcija protiv islamista u Maliju, treba završiti početkom 2022. No, u rujnu je premijer Malija Choguel Kokalla Maiga rekao da je Pariz 'napustio' ovu afričku zemlju u trenutku kad se pojavio otpor protiv namjere Malija da unajmi do 1,000 plaćenika iz notorne ruske grupe Wagner.

Vijesti da je Mali kontaktirao ruske plaćenike, koji su ozloglašeni zbog svoje umiješanosti u sukobe u Siriji i Africi, je naišla na kritike iz nekoliko europskih država.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je otkrio za Russia Today da ga je glavni europski diplomat Josep Borrell upozorio da ostane izvan Afrike nazivajući konflikt 'našom sferom interesa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38