BOMBAŠI SAMOUBOJICE

Teroristi prije napada koji je šokirao Europu likvidirali starca: ‘Htjeli su vidjeti kako je to ubiti‘

Briselski tužitelji su zatvorili slučaj jer nisu mogli otkriti tko je ubio 76-godišnjeg Belgijanca na ulici
Ibrahim (krajnje lijevo) i Khalid El-Bakraoui (u sredini), snimljeni na briselskom aerodromu
 Ropi/Avalon Editorial/Profimedia

Braća koja su u 2016. godini u briselskoj zračnoj luci Zaventem počinili samoubilački bombaški napad, ranije su ubili starijeg muškarca kako bi iskusili kako je to ubiti čovjeka, prenosi belgijski medij De Morgen.

Podsjetimo, Ibrahim El-Bakraoui ubio je u zračnoj luci 11 ljudi, a potom sebe. Njegov brat Khalid počinio je dodatnih 20 ubojstava na stanici metroa.

Sada mediji prenose belgijsko izvješće prema kojem su dvojica braće dvije godine ranije nasumce pucali na Paula Andréa Vanderperrena (76) na ulici. Vanderperren je usmrćen 2014. godine dok se vraćao kući iz kafića u predgrađu Jette u Bruxellesu. Njegovo ubojstvo nikada nije riješeno.

Briselski tužitelji apelirali su na svjedoke u svibnju 2018. kako bi pokušali utvrditi tko ga je ubio. No u listopadu 2020. su zatvorili slučaj jer nisu uspjeli identificirati odgovornu osobu. Vanderperrenova udovica rekla je za De Morgen da su joj prošle godine putem njezinih odvjetnika rekli da su braća Bakraoui gotovo sigurno bila povezana sa zločinom.

Detalji mogućeg sudjelovanja braće u ubojstvu proizašli su iz ispitivanja dvojice preživjelih napadača, Mohameda Abrinija i Osame Krayema. Prema transkriptima koje je dobio na uvid novinar Douglas de Coninck, Krayem je istražiteljima u prosincu 2016., devet mjeseci nakon bombaškog napada, izjavio da je "Khalid rekao da su on i Ibrahim ubili nekoga na ulici".

U lipnju 2018., Krayem je rekao "Khalid je objasnio da je riječ o starijoj osobi i da su htjeli isprobati kako je to nekoga ubiti".

Krayem, švedski državljanin, uhvaćen je na nadzornim kamerama s Khalidom el-Bakraouijem netom prije nego što je bombašpočinio samoubojstvo u metrou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24