PRLJAVE BOMBE

TERORISTI SPREMAJU KEMIJSKO-BIOLOŠKI RAT? Stručnjaci: 'Materijali za oružje masovnog uništenja unose se neopaženo u EU!'

Godišnje se zabilježi čak 150 slučajeva šverca nuklearnim ili radiološkim materijalima, koji se neopaženo unose u Europu
 AFP

Šokantno izvješće Europskog parlamenta, sastavljeno nakon masakra u Parizu, govori o tome da su teroristi ISIL-a angažirali stručnjake sa znanjima na području kemije, fizike i računalnih znanosti kako bi pokrenuli rat protiv Zapada putem oružja za masovno uništavanje. U budućim napadima, teroristi bi mogli planirati iskoristiti oružja za masovno uništenje koja su međunarodno zabranjena.

U izvješću se navodi kako europski građani ne razmišljaju ozbiljno o mogućnosti da bi ekstremističke skupine mogle koristiti kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne materijale tijekom napada u Europi. "Pod tim uvjetima, učinak takvog napada, ukoliko se dogodi, bio bi destabilizirajući u još većoj mjeri".

Kako prenosi Daily Mail, Wolfgang Rudischhauser, zadužen za područje kontrole širenja oružja za masovno uništavanje pri NATO-u, rekao je: "ISIS je već pribavio znanje, a u nekim slučajevima i stručnjake, koji će mu omogućiti da koristi radiološko-kemijsko-biološke (RBK) materijale kao oružja terora".

Studija navodi kako se godišnje zabilježi čak 150 slučajeva šverca nuklearnim ili radiološkim materijalima. "RBK supstance unose se neopaženo u Europsku uniju", navodi se i napominje kako bi trebalo paziti na "druge radikalizirane pojedince koji imaju pristup osjetljivim područjima, ili tamo rade".

Obavještajne službe, navodi Daily Mail , upozorene su da među povratnicima iz džihadističkih redova traže specijalizirano RBK znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:17