RADIKALNI MUSLIMANI

Teroristi (svi rođeni u Velikoj Britaniji) priznali: Htjeli smo RAZNIJETI Londonsku burzu i ponoviti POKOLJ iz Mumbaija

FILE - In this Thursday, Feb.17, 2011 file photo, al-Shabab fighters march with their weapons during military exercises on the outskirts of Mogadishu, Somalia. A handful of young Muslims from America are taking high-visibility propaganda and operational roles in the al-Qaida-linked insurgent force. In the meantime, the risk of another major terrorist attack in East Africa appears to be growing. (AP Photo/Mohamed Sheikh Nor, File)
 AP/Screenshot

Četiri Britanca priznali su danas tijekom suđenja svoju upletenost u planiranje terorističkih napada na London, javlja AP. Rodom s Otoka, nesuđeni teororisti pripadali su radikalnom muslimanskom pokretu, a u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva su htjeli izvršiti napade nalik onima koji su se odvili u Mumbaiju 2008. godine kada je poginulo 166 osoba.

Policija za planirani napad sumjiči deveteročlanu skupinu. Ostalih petero osumnjičenih priznalo je manje optužbe za koje ih se tereti. Originalno su svi poricali svoju upletenost u napad koji su na vrijeme spriječile tajne službe.

Mohammed Chowdhury (21), Shah Rahman (28), Gurukanth Desai (30) i Abdul Miah (25) priznali su kako su pripremali teroristički napad u kojem su željeli postaviti improvizirane eksplozivne naprave u toalete Londonske burze .

Tužitelj Andrew Edis je prihvatio tvrdnju optuženih da nisu nikoga imali namjeru ubiti.

- Njihova namjera bila je izazvati teror, materijalnu štetu i razaranje. Ali njihova metoda je ipak ostavila mogućnost da nekoga ozlijedi ili ubije - izjavio je Edis.

Drugih pet optuženih priznali su svoje dolaske na sastanke, prikupljanje novca za terorizam te posjedovanje kopija časopisa ' Inspire', iza kojeg stoji Al-Qa'ida. Nesuđeni teroristi nisu napravili niti jednu bombu ni odredili datum napada.

Tužiteljstvo je uvjereno kako osumnjičenici nisu članovi Al-Qa'ide, a njihovi napadi inspirirani su propovjedima jemenskog svećenika Anwara al-Awlakija, rođenog Amerikanca, koji je prošle godine ubijen napadom bespilotne letjelice .

Za vrijeme planiranja napada izviđali su nekoliko londonskih lokacija, uključujući Parlament, Westminstersku opatiju i London Eye Ferris Wheel. Nisu znali da su već pod policijskom prismotrom. U najvećoj policijskoj raciji u posljednje dvije godine svi su osumnjičenici uhićeni u Londonu, a u domu jednog od njih pronađen je rukom pisani popis ciljeva. Na popisu su se nalazile adrese londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, dva rabina, američke ambasade i Londonske Burze.

Presudit će im se sljedeći tjedan, ali već je poznato da će Chowdhury dobiti kaznu od 18 i pol godina zatvora, dok će Rahman iza rešetaka provesti 17.

Prije nego budu mogli tražiti uvjetno puštanje na slobodu morat će 'odležati' barem pola kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:21