BILI DROGIRANI!?

Teroristi u invalidskim kolicima na mjestu masakra, ruski istražitelji: ‘Otkrili smo tko ih je platio!‘

Četvorica osumnjičenih počinitelja prethodno su identificirani kao radikalni islamisti regrutirani preko online chata

Jedan od terorista ispred Crocusa

 X Screenshot/

Ruski istražni odbor priopćio je kako su prema preliminarnim nalazima osumnjičenici za prošlotjedni teroristički napad u Moskvi povezani s ukrajinskim nacionalistima. Počinitelji su, kako oni tvrde, primili značajne svote novca iz Ukrajine, piše Rt.com.

Istražitelji su pronašli dokaze kako su napadači sredstva za pripremu i izvršenje napada dobili u obliku kriptovalute, navodi se u priopćenju. Također je identificiran i priveden još jedan osumnjičenik koji je navodno bio uključen u financiranje napada, priopćilo je Istražno povjerenstvo bez da su identificirali osobu koja se nalazi u invalidskim kolicima.

Također, ističe se da su napadači bili drogirani.

- Koje su droge ili psihotropne droge konzumirali, utvrdit će stručnjak - izvijestio je u četvrtak TASS pozivajući se na istražitelje.

Ranije je šef ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao novinarima da vjeruje kako iza napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina. Smatra da su Ukrajinci tim napadom ostavili mogućnost za njihov povratak preko granice te da su ih s druge strane trebali dočekati kao heroje.

image
Handout/Afp

Četvorica osumnjičenih počinitelja prethodno su identificirani kao radikalni islamisti regrutirani preko online chata kojim je navodno upravljao ogranak Islamske države (bivši ISIL) sa sjedištem u Afganistanu. Istražitelji su tad rekli kako je, unatoč odgovornosti skupine za teroristički čin, u zavjeru možda umiješana druga strana - poput ukrajinske obavještajne agencije.

image
Handout/Afp

Podsjećamo, prošlog petka skupina muškaraca naoružanih jurišnim puškama upala je u glazbenu dvoranu Crocus City Hall u moskovskom predgrađu Krasnogorsk, neposredno prije nastupa rock grupe Picnic. U napadu i požaru koji su zapalili počinitelji poginulo je 140 ljudi, a oko 200 ih je ozlijeđeno.

Napadači su uhićeni nekoliko sati nakon napada u ruskoj regiji Bryansk, koja graniči s Ukrajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 16:35