POŽAR NA BRODU

TERORISTIČKI NAPAD NA IRANSKI TANKER? Ogromni brod guta plamen nakon eksplozije pokraj saudijske luke, nafta istječe u Crveno more

Ilustracija
 REUTERS

DUBAI - Iranski tanker gori nakon eksplozije blizu saudijske luke Jeddah, a stručnjaci vjeruju da je riječ o terorističkom napadu, objavila je u petak iranska studentska novinska agencija ISNA.

Naftni tanker u vlasništvu nacionalne iranske naftne kompanije, koji se zapalio nakon eksplozije, bio je udaljen stotinjak kilometara od saudijskog lučkog grada Jeddaha.

Nanesena je velika šteta, dio nafte iscurio je u more, no istjecanje je zaustavljeno, rekao je ISNA-i neimenovani izvor.

"Stručnjaci vjeruju da je to bio teroristički napad", dodao je izvor. Prema riječima vlasnika naftnog tankera, brod su pogodila dva projektila sa saudijske obale, izvijestila je iranska državna agencija.

Navodni napad je najnoviji incident u koji su uključeni tankeri u Crvenom moru i Zaljevu, a mogao bi pojačati napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Peta flota Američke ratne mornarice, koja operira u regiji, navela je da je vidjela napise u medijima, ali da nema nikakve dodatne informacije.

Saudijska Arabija nije još reagirala na informacije o napadu.

Iranska televizija je izvijestila da su oštećena dva spremnika nafte na tankeru po imenu Sabiti, priopćio je NIOC. Iranska novinska agencija Nour, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je da je posada na sigurnom.

U rujnu su napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja, a u svibnju i lipnju tankeri u Zaljevu. SAD je za napade optužio Iran koji to odbacuje.

Cijene nafte porasle su 2 posto nakon vijesti o eksploziji tankera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:40