EKSPLOZIJA U LIVERPOOLU

Teroristički napad u Britaniji: ‘Heroj taksist zaključao je čovjeka s bombom u auto i spasio živote‘

Protuteroristička policija priopćila je da su trojica muškaraca u dobi od 29, 26 i 21 godinu uhićena u predgrađu Liverpoola

Eksplozija u Liverpoolu

Strah od terorizma zavladao je u Velikoj Britaniji nakon fatalne eksplozije automobila u Liverpoolu, gradu na sjeverozapadu Engleske. Nepoznati putnik u taksiju poginuo je u eksploziji ispred gradske bolnice Women's Hospital. Eksplozija se dogodila nekoliko trenutaka prije početka dvominutne šutnje u nedjelju oko 11 sati u obližnjoj gradskoj katedrali u sklopu obilježavanja nacionalnog Dana sjećanja za žrtve poginule tijekom Prvog svjetskog rata.

Tijekom tiskovne konferencije u ponedjeljak ujutro, policija je potvrdila da je eksplozija u Liverpoolu teroristički napad. Protuteroristička policija priopćila je da su trojica muškaraca u dobi od 29, 26 i 21 godinu uhićena u predgrađu Liverpoola. Zadržani su prema Zakonu o terorizmu.

image

Eksplozija u Liverpolu

Paul Ellis/AFP

Russ Jackson, pomoćnik glavnog policajca iz protuterorističke policije na sjeverozapadu, potvrdio je da je taksist u nedjelju u 11 sati pokupio putnika koji je zatražio da ga se odveze u Women's Hospital, bolnicu udaljenu 10 minuta. Prilikom vožnje unutar automobila je došlo do eksplozije. ''Ističem da je taksist pobjegao iz taksija. Liječi se od zadobivenih ozljeda te je sada pušten iz bolnice'', poručio je Jackson.

Rekao je kako policija vjeruje da su uhićeni muškarci ''suradnici'' putnika u taksiju, prenio je PA Media. Policija pregledava suradnike, telefonske zapise i kupovine uhićenih. Također, pregledala je dvije adrese s kojima se povezuje poginuli putnik.

image

Eksplozija u Liverpoolu

Paul Ellis/AFP

''Pronašli smo značajne predmete na jednoj od adresa'', rekao je Jackson. No, još nije potvrđeno o kojim se predmetima radi. Iz sigurnosnih izvora saznaje se da detektivi ispituju ima li kakvog značaja vremene incidenta i blizina katedrale, izvijestio je The Times. Budući da je katedrala u nedjelju ugostila jedno od najvećih nedjeljnih bogoslužja za više od 2000 ljudi, te za čiju su priliku u dvorištu postavljeni veliki ekrani dok su lokalne ceste bile zatvorene zbog parade, među scenarijima se istražuje mogućnost napada islamista.

Policija je sinoć poslana u opsadu u područje Sefton Parka gdje se dogodila eksplozija. Tijekom policijske operacije veliki broj stanovnika evakuiran je iz svojih domova te je promet u tom području obustavljen.

Prijatelj vozača taksija otkrio je za medije da se taksist zove David Perry. Izjavio je da je Perry pokupio putnika u Sefton Parku te da muškarac nije ništa rekao dok nisu stigli u bolnicu. Perry je primijetio da putnik ''petlja'' s nečim na stražnjem sjedalu prije no što je ostao bez svijesti. Perry je izašao iz automobila neposredno prije nego što je vozilo planulo. Djelomično je izgubio uho, te je zadobio rane na leđima i mogući prijelom kralježnice, rekao je prijatelj za medije.

image

Eksplozija u Liverpoolu

Paul Ellis/AFP

Kolegica taksista, Jenny Phillips, tvrdi da je da je Perry spasio živote zaključavši čovjeka s bombom u automobil prije nego što je pobjegao. Phillips je pokrenula kampanju prikupljanja 10.000 funti za Perryja.

''Heroja taksista'' pohvalila ga je i gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson. Za Emisiju BBC Today Radio 4 izjavila: ''Taksist je svojim herojskim naporima uspio preusmjeriti ono što je mogla biti katastrofa u bolnici''.

Policija pretpostavlja da je ''improviziranu'' eksplozivnu napravu napravio putnik taksija, ali nije poznat razlog iznenadne eksplozije.

Eksplozije automobila eksplozivom iz domaće izrade, često se povezuju s IRA-om, sjevernoirskom paravojskom, koja je ranije postavljala eksplozivne naprave protiveći se tako unionistima i britanskoj vlasti. Upitan o riziku eksploziva iz kućne radinosti, Nick Aldworth, bivši britanski nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma, je za BBC News izjavio da je video snimka eksplozije sugerirala da se radi o ''eksplozivu male snage'' ili ''mnogo većem eksplozivu koji se nije aktivirao''.

image

Eksplozija u Liverpoolu

Paul Ellis/AFP

Rekao je da je sada mnogo teže napraviti velike eksplozivne naprave poput onih koje je izrađivala IRA budući da sada postoje pravila oko ''prodaje i skladištenja kemikalija kao što su gnojiva s farme''. No, teroristi često koriste veliki broj ljudi za kupnju i puno malih kupovina kako bi zaobišli pravila.

O novom incidentu postoje još brojna nepotvrđena nagađanja. Premijer Boris Johnson najavio je hitni krizni sastanak u ponedjeljak poslijepodne kao odgovor na teroristički napad, nakon čega se planira obratiti naciji, priopćio je Downing street. Razina prijetnje od terorizma u Ujedinjenom Kraljevstvu je i dalje ''značajna'', što znači da postoji mogućnost novih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49