ZABRINJAVAJUĆI PODACI

TEŠKE EKONOMSKE POSLJEDICE KORONA KRIZE Novih gotovo 2,5 milijuna nezaposlenih u SAD-u

 AFP

U SAD-u je u prošlom tjednu gotovo dva i pol milijuna građana podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene, pokazuju novi podaci američke vlade, odražavajući kontinuirano teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

U prošlom tjednu naknadu za nezaposlene podnijelo je 2,438 milijuna američkih građana, pokazali su sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada.

Podaci za prethodni tjedan revidirani su i sada pokazuju da je podneseno 2,687 milijuna zahtjeva, gotovo 300 tisuća manje nego je prvotno objavljeno. Iz države Connecticut prošli su tjedan izvijestili da su brojke bile pogrešno protumačene.

Brojke se ipak smanjuju od zadnjeg tjedna ožujka, kada su mjere karantene bile u punom jeku i zahtjev za isplatu naknade zatražilo je rekordnih 6,867 milijuna Amerikanaca.

Novi su podaci u skladu s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete, a ekonomisti objašnjavaju da je broj zahtjeva i dalje visok jer se obrađuju zahtjevi zaposlenika na kratkotrajnim poslovima, u takozvanoj gig ekonomiji, kao i onih koji nastoje ostvariti pravo na naknadu.

Građani sa kratkotrajnim poslovima ne ispunjavaju uvjete za redovitu naknadu za nezaposlene i da bi dobili saveznu pomoć zbog gubitka posla i prihoda povezanog s pandemijom koronavirusa, moraju prvo podnijeti zahtjev za državne naknade i biti odbijeni, tumači Reuters.

Brojke ostaju visoke i zato što se obrađuju gomile zaostalih zahtjeva.

"Nijedna od tamošnjih država nema pripremljene sustave koji bi mogli brzo i istodobno obraditi nezapamćene gomile zahtjeva pa imaju zaostatke”,izjavio je Steve Blitz, glavni američki ekonomist u TS Lombardu.

Izvješće ministarstva o tjednim naknadama za nezaposlenost daje najažurnije podatke o zdravlju gospodarstva i moglo bi ponuditi prve naznake o dinamici zapošljavanja u tvrtkama koje su ponovno pokrenule poslovanje i o uspjehu vladinog programa zaštite radnih mjesta.

Zbog mjera karantene koje su zaustavile gospodarsku aktivinost SAD bilježi najveću nezaposlenost od Velike gospodarske krize iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44