UKINULI MU AZIL

TEŠKE OPTUŽBE PROTIV OSNIVAČA WIKILEAKSA Predsjednik Ekvadora: 'Znate li za što je Assange ustvari koristio naše veleposlanstvo?'

 
Julian Assange odlazi iz policije u travnju 2019.
 Peter Nicholls / REUTERS

Julian Assange koristio je ekvadorsku ambasadu u Londonu kao središte za svoju špijunažu, priopćio je čelnik te zemlje.

Lenin Moreno također je rekao da niti jedna druga zemlja nije utjecala na odluku o opozivu prava na azil osnivaču WikiLeaksa, a taj je potez došao nakon Assangeovih prekršaja.

Govoreći za Guardian, predsjednik Moreno je ustvrdio da je bivša vlada Ekvadora osiguravala prostorije unutar ambasade za posredovanje s drugim zemljama. Assangeov odvjetnik je te optužbe Ekvadora nazvao 'nečuvenima'.

Predsjednik Moreno, koji je na vlast došao 2017. godine, rekao je da je odluka o tome da se okonča sedmogodišnji boravak Assangea u tamošnjem veleposlanstvu došla jer je on 'pokušao destabilizirati zemlju', prenosi BBC.

'Svaki pokušaj destabilizacije je nedjelotvoran čin za Ekvador jer smo mi suverena nacija i poštujemo politiku svih zemalja. Ne možemo dozvoliti da naša kuća, koja je otvorila svoja vrata, postane središte špijunaže.

Moreno se osvrnuo i na navodno Assangeovo loše održavanje higijene, nakon što je to prva spomenula ekvadorska ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.

Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson opovrgnula je te tvrdnje.

'Mislim da je prva stvar koju treba reći ta da je Ekvador u proteklih nekoliko dana iznio neke zbilja nečuvene optužbe kako bi opravdali nezakonit i izvanredan čin dopuštanja britanskoj policiji da uđe u veleposlanstvo', rekla je odvjetnica i dodala da se Assangeov strah od izručenja u SAD pokazao opravdanim nakon što su se pojavile tvrdnje o tome da je upao u povjerljivo računalo Pentagona.

47-godišnji Assange sada bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 12 mjeseci zbog toga što je prilikom ulaska u ekvadorsko veleposlanstvo 2012. prekršio uvjete jamčevine. To je učinio nakon što je izgubio borbu protiv izručenja u Švedsku, gdje postoje i optužbe za silovanje protiv njega.

Očekuje se da će se Assange sada boriti protiv izručenja u SAD koje mu prijeti zbog optužbi da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Chelsea Manning, kako bi ušli u tajno vladino računalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:53