JAROSLAW KACZYNSKI

Teške optužbe zamjenika poljskog premijera: ‘Scholzova vlada želi EU pretvoriti u četvrti Reich‘

Drugi čelnici PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicijske vlade lijevog centra prema Europi

Zamjenik poljskog premijera i čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski

 Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Zamjenik poljskog premijera i čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je novu njemačku vladu da EU želi pretvoriti u "Četvrti Reich".

Drugi čelnici PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicijske vlade lijevog centra prema Europi.

U sporazumu koji su tri stranke sklopile za formiranje njemačke vladajuće koalicije doista stoji da je njezin konačni cilj savezna europska država.

Taj aspekt sporazuma osudila je poljska vlada PiS-a, a Kaczynski je čak tvrdio da bi takvo stanje Poljskoj oduzelo pravo na samoodređenje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki iskoristio je nedavni posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi da kritizira aspiracije koalicijske vlade u vezi s EU-om, također koristeći izraze povezane s Trećim Reichom.

Poljska vlada u sukobu je s Europskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca.

Europska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnijela je i tužbe Europskom sudu pravde, što je izazvalo duboki razdor između Varšave i Bruxellesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 23:45