SJEDINJENE DRŽAVE

Teško bolesna djeca su eutanazirana morfijem

Jedan od osam posto roditelja razmišljalo je o skraćenju muka svog djeteta
 SIPA

CHICAGO - Je li predoziranje morfijem i smrt kod djece oboljele od raka u dvije američke klinike u Bostonu i Minnesoti bilo namjerno izazvano, i to na zahtjev očajnih roditelja? Znači li to da su liječnici proveli tihu eutanaziju ili su u želji da smanje bol zapravo prevelikim dozama morfija blokirali njihovo disanje? Pitanja su to na koja je ovih dana pokušala odgovoriti studija objavljena u Archiv of Pediatrics & Adolescent Medicine, rađena na temelju razgovora s roditeljima 141 djeteta umrlog od raka.

13 posto je pitalo

U studiji se ističe da je jedan od osam ili 13 posto roditelja razmišljalo o mogućem skraćenju muka svoga djeteta, a njih devet posto konzultiralo se s njegovateljima o takvoj mogućnosti. Roditelji petero djece rekli su da su izričito tražili eutanaziju, a troje ih je navelo da je ona i provedena uz pomoć morfija.

- Ako nema drugog izlaza i dijete trpi strašnu bol, zašto ne ubrzati smrt - pita se David Reilly čiji je petogodišnji sin prije 11 godina umro od raka. No, dr. Joanne Wolfe iz dječje bolnice u Bostonu na Reillyjevo je pitanje može li ubrzati da što prije završe muke njegova djeteta odgovorila negativno. Dodala je kako je uvjerena da liječnici nisu aktivno sudjelovali u smrti bolesne djece, nego su možda povećali dozu morfija kako bi im ublažili bol, a roditelji su pogrešno vjerovali da su liječnici slijedili njihove upute.

Milosrdno ubojstvo

Američka udruga pedijatara ističe, pak, da je većina liječnika protiv tzv. milosrdnog ubojstva, ali da odbijanje produljavanja liječenja umirućih koje ne daje rezultate može biti etično. Medicinski etičar dr. Douglas Diekema iz dječje bolnice u Seattleu ističe da ga rezultati studije nisu iznenadili.

Povećane doze lijekova

- Nema sumnje da u malom broju slučajeva liječnici mogu surađivati s roditeljima kako bi skratili dječje patnje, što uključuje povećane doze lijekova, a oni, pak, mogu imati neželjene posljedice poput zatajenja rada pluća. Nije im namjera lijekom zaustaviti disanje djece, ali neki liječnici onda ne interveniraju da ga vrate u život - naveo je Diekema. No, etičar Walter Robinson naglašava da, na žalost, dijelu liječnika nedostaje stručnost u liječenju umiruće djece te iskustvo s uporabom opijata.

Morfij i bolesni

Annals of Oncology objavio je studiju o uporabi opijata u liječenju odraslih bolesnika sa zloćudnim bolestima. U Europi postoje velike razlike u uporabi morfija u smanjenju boli umirućih bolesnika Kao razlog nedostupnosti opijata u liječenju boli ističe se prevencija zloporabe i predoziranja, ali stručnjaci navode kako to nikako ne bi smio biti razlog da se bolesnici prestanu optimalno liječiti - kako odrasli tako i djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:22