RATNI ZLOČINAC

TEŠKO BOLESTAN Goran Hadžić traži puštanje iz haškog pritvora, ima rak koji ne može biti operiran

Haški optuženik Goran Hadžić zatražio je od Haškog tribunala da ga se hitnim postupkom privremeno pusti na slobodu kako bi se mogao podvrgnuti kemoterapiji nakon što mu je dijagnosticiran rak koji ne može biti operiran, priopćeno je danas iz Haaga, a prenose Večernje novosti.

Hadžić je u proteklih 48 sati podnio dva zahtjeva za privremenim puštanjem: jedan u srijedu, a drugi danas.

U svom zahtjevu traži ga da se pusti na tri tjedna jer već 26. veljače mora započeti s kemoterapijom. Također poziva sudsko vijeće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtjev za puštanje na 12 ili više tjedana.

U zahtjevu od 18. veljače, navedeno je da je "Hadžiću dijagnosticiran rak koji ne može biti operiran" i da je bolest u finalnoj fazi.

Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu.

Liječnici su Hadžiću odredili šestomjesečnu kemoterapiju, a u svibnju treba biti podvrgnut pregledu magnetskom rezonancom.

U zahtjevu se ističe da optuženi tijekom kemoterapije neće moći mjesecima prisustvovati suđenju.

Hadžića se tereti s 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za čitav niz drugih zločina.

Uhićen je u srpnju 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv.

Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012., a tužiteljstvo je 9. travnja prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza obrane počelo je u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:10