DRAGI DEBELI VOĐA

TEŠKO OBOLIO? Kim Jong-un se prežderava sirom ementalerom, jedva hoda koliko je kilograma dobio

 AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un (31) opasno ugrožava svoje zdravlje. Naime, njegova opsesija švicarskim sirom ementalerom sve više uzima maha što se odražava na njegovu tjelesnu težinu. Navodno se toliko napuhao da je počeo šepati.

Kim Jong-un je, inače, još tijekom studiranja u Švicarskoj zavolio okus poznatog sira, a sada ga u svoju Sjevernu Koreju redovito uvozi u velikim količinama, ali samo za vlastite potrebe.

S druge strane, neki stručnjaci vjeruju kako se Kim naglo odlučio udebljati kako bi što više sličio svome djedu i osnivaču Sjeverne Koreje Kim Il-sungu, koji i 20 godina nakon smrti izaziva veliko poštovanje u državi te ima titulu vječnog predsjednika republike.

- Za razliku od Južnokorejaca, Sjevernokorejci smatraju da je dobro biti debeo. Velika je mogućnost da se Kim Jong-un namjerno deblja kako bi izgledao kao Kim Il-sung - izjavio je prebjeg Cho Myung-Chul, inače član Korejskog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku.

Kim Jong-unova opsesija ementalerom naišla je na kritike s obzirom da milijuni njegovih sugrađana doslovce gladuju. Pothranjenost je u Sjevernoj Koreji raširena, a država još uvijek ovisi o donacijama hrane. To je sve rezultat lošeg ekonomskog upravljanja, ali i gubitka sovjetske potpore tijekom 90-ih.

Kako bi prestao uvoziti velike količine omiljene namirnice, Kim je namjeravao poslati trojicu stručnjaka u francuski grad Besancon. Njihova misija je bila naučiti tajne mljekarske industrije. Ipak, naišao je na odbijenicu. Unatoč tome dragi vođa ne posustaje u nastojanjima da poboljša standarde u glavnoj tvornici sira u zemlji. Prema pisanjima stranih medija, navodno je bijesan na čelnike mljekarske industrije u Pjongjangu zbog učestalih neuspjeha u proizvodnji sira visoke kvalitete koji bi zadovoljio njegove gurmanske zahtjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:31