ZATVORENA FARMA

Testirano više od polovice uzoraka s farme u Njemačkoj: Klice ipak nisu izvor zaraze?!

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom E. coli u Europi popeo se na 23, zaraženih je oko 2.300.
 Cropix

Nijemci sumnjaju da su klice azuki graha, za koje se pokušava utvrditi jesu li izvor zaraze bakterijom E. coli, uvezene iz Kine. Policija je zatvorila farmu Gärtnerhofes Bienenbüttel u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj na kojoj su klice uzgajane, a istraga je u tijeku.

Prema pisanju BBC-ja rezultati 23 uzorka od sveukupno 40 uzetih su negativni, odnosno nisu izvor zaraze. Ostali uzorci još su na obradi, tako da i dalje nema potvrde da su klice graha izvor zaraze.

Iz spomenute farme poručuju da su ih jako potresle informacije da su izvor zaraze klice koje oni uzgajaju. Naglašavaju da su se klice pokazale negativne na testiranjima za E. coli u siječnju i svibnju, te da u proizvodnji klica ne koriste stajsko gnojivo.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom E. coli u Europi popeo se na 23. Sve žrtve su iz Njemačke, osim jedne Šveđanke.

U njemačkim gradovima vlada sve veća panika zbog širenja epidemije. Bolnice u Bremenu i Hamburgu nemaju dovoljno mjesta za sve zaražene. U Njemačkoj i još nekoliko europskih zemalja ukupno je zaraženo oko 2.300 ljudi.

Slovenac koji je završio u bolnici u Slovenj Gradecu ipak nije zaražen bakterijom E. coli, potvrdio je Slovenski institut za zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:26