A TKO SU ILIRI?

TEŽAK ŠOK ZA IRCE, TRI KOSTURA DOKAZALA DA UOPĆE NISU POTOMCI KELTA! Najnovija istraživanja mijenjaju dosadašnju sliku povijesti

 Reuters

Stvarni je šok zatresao Irsku, i to na sam dan Svetog Patrika: postoji velika vjerojatnost da nisu potomci Kelta! Mnogi su se odmah upitali što sada s imenom poznatog košarkaškog kluba Celtics iz Bostona.

Cijela je priča počela prije deset godina kad je Bertie Currie, vlasnik McCuaig’s Bara u County Antrimu u Sjevernoj Irskoj, čistio okoliš kako bi napravio prilaz zgradi te pritom pronašao grobnicu s ostacima tri osobe. Pozvao je policiju koja je zaključila da nije riječ o ubojstvu, a zatim su se posla primili znanstvenici. Obavili su sve moguće analize koje su pokazale da je riječ o kosturima koji datiraju oko 1000 godina prije dosad uvriježenog doba dolaska Kelta u Irsku između 1000. i 500. godine prije Krista. Zaključak je, dakle, jasan: današnji Irci genetske korijene vuku iz razdoblja prije dolaska Kelta, i to je znanstveno potvrđeno. Naime, DNK tri pronađena kostura izuzetno je sličan onome današnjih Iraca, Velšana i Škota. Neki, pak, kasniji nalazi ukazuju na sličnost s DNK mediteranskih naroda.

Tako se sada otvara novo pitanje - tko su Kelti. Naime, još je 1995. godine oxfordski profesor J. R. R. Tolkien - autor “Hobita” i “Gospodara prstenova” - opisao “keltstvo” kao neku vrstu “mađioničarske vreće u koju se svašta može ubaciti i iz koje se svašta može izvući”. Lingvisti, koji su već prije tvrdili da je keltski jezik prvo nastao na “atlantskim rubovima” Europe, od Portugala do Irske, te se zatim proširio kontinentom, sada sa zadovoljstvom viču kako su bili u pravu, što znači da bi se povijesna slika mogla iz temelja promijeniti. Ovo bi otkriće moglo imati utjecaj i na Hrvatsku - tko su onda Iliri?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:50