NASRTAJ NA GENERALA

Težak udar na šefa vojske Ukrajine: Javno se optužuje Ruse, ali moglo bi biti puno gore...

Sigurnosna služba je svo osoblje koje je imalo pristup uredima sjedišta poslao na poligrafsko testiranje

General Valerij Zalužni

 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News /

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) pokrenula je kazneni postupak nakon što je otkrila opremu za prisluškivanje na jednom od radnih mjesta generala Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine.

"Postupak se pokreće na temelju čl. 359, odjeljak 2 (nezakonito stjecanje, prodaja ili uporaba posebnih tehničkih sredstava za dobivanje informacija) Kaznenog zakona Ukrajine. Prema preliminarnim podacima, pronađeni uređaj bio je neispravan. Nije pronađena mogućnost prikupljanja podataka ni daljinskog prijenosa zvučnih zapisa. Ovo tehničko sredstvo bit će dostavljeno na ispitivanje. Djelatnici SBU-a poduzimaju sve zakonske mjere na rasvjetljavanju ovog zločina", glasi objava SBU-a na Telegramu.

Kako je naglašeno, prislušni uređaji nisu pronađeni u uredu u kojem Zalužni trenutno radi, nego u jednoj od prostorija u koje se trebao preseliti u idućim danimna. Pretres je obavljen kao preventivna mjera prije nego što je Zalužni počeo raditi u svom novom uredu i prema podacima iz izvora obavještajne službe, uređaj je pronađen u nedjelju, 17. prosinca, tijekom inspekcije ureda. Izvori dnevnika Ukrajinska Pravda izvijestili su da su prislušni uređaji pronađeni kod još nekih suradnika vrhovnog zapovjednika.

Mikrofon prislušnog uređaja nalazio se ispod stola u jednom od ureda koje koristi Zalužni, zbog čega je izvršen očevid u ostalim prostorijama ukrajinskog stožera i tada je još jedan mikrofon pronađen i u uredu Konstantina Bušueva, njegova osobnog asistenta. Nakon toga SBU je sve osoblje koje je imalo pristup uredima sjedišta poslao na poligrafsko testiranje.

Ono što mora uznemiriti Ukrajince je podatak da se radi već o trećem slučaju nasrtaja na njihove vodeće časnike i obavještajce u posljednje vrijeme.

Najprije je početkom studenog prilikom eksplozije bombe u svojem stanu poginuo Genadij Častjakov, koji je bio pomoćnik Zalužnog i osoba od njegova najvećeg povjerenja. Način smrti jako je čudan - Častjakov je slavio rođendan i izvadio poklon-kutiju s čašama u obliku granata koje je pokazao sinu jer je mislio da nisu prave. Kada je izvukao osiguravajući prsten, izazvao je eksploziju i poginuo. Policija je u stanu pronašla još pet takvih neeksplodiranih granata koje su poslane na ispitivanje, ali do sada nije otkriveno tko stoji iza slanja "rođendanskog poklona".

Potom je prije dvadesetak dana otrovana Mariana Budanova, supruga načelnika Uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (HUR) Kirila Budanova, koji je pri vrhu popisa Ukrajinaca koje Rusija želi ubiti. Njegova žena od početka rata živi u sjedištu obavještajne službe, a nakon što je prevezena u bolnicu, testovi su u organizmu otkrili elemente kao što su arsen i živa. Slične probleme imali su još neki suradnici Budanova, i to šefovi pojedinih odjela koji su posebno odgovorni za operacije u Rusiji, ali istraga još nije završena. No Andrij Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe je izjavio da Ukrajina sumnja kako je Rusija umiješana u trovanje Mariane Budanove. "Istraga će još pokazati je li to tako, ali to je trenutno naša glavna hipoteza", rekao je glasnogovornik HUR-a.

Iako se o tome ne piše otvoreno, neki mediji u Ukrajini sugeriraju da se možda radi o političkom obračunu između predsjednika Volodimira Zelenskog i generala Zalužnog. On je jedini čija popularnost ugrožava šefa države, a vojska je institucija kojoj Ukrajinci najviše vjeruju, pokazuju sva sociološka istraživanja.

U studenom su se u ukrajinskim i međunarodnim medijima sve češće počele pojavljivati informacije o mogućem sukobu između predsjednika Ukrajine i zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga. To se dogodilo nakon jednog od intervjua Zalužnog, kada je ukrajinski zapovjednik rekao da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, što je Zelenski demantirao. Ukrajinski predsjednik je pritom poslao poruku generalu da se vojska ne bi trebala baviti politikom. Iako su iz Ureda predsjednika negirali da je u Ukrajini došlo do raskola između političkog i vojnog vrha, umjesto Zelenskog, Zalužnog su napali suradnici šefa države. Tako je Marjana Bezuglaja, koja je utjecajna zamjenica predsjednika Odbora Rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove, ali i članica predsjedničke frakcije Sluga naroda, preko Facebooka pozvala na ostavku vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, koji, prema njezinim riječima, još nije predstavio vojni plan operacije za 2024.

Nastalu štetu morao je osobno demantirati ministar obrane Rustem Umerov.

"U tom smislu, ne postoji takvo pitanje. Znam da se promovira i izvana i iznutra. Danas smo bili s vrhovnim zapovjednikom i čestitali zapovjedniku Kopnene vojske. Uvijek se šalim na tu temu s Valerijem Fjodorovičem (Zalužnim), kojemu kažem: Tko vas ovaj put otpušta?", rekao je ministar Umarov, uz objavljenu zajedničku fotografiju sa Zalužnim i zapovjednikom Kopnenih snaga Oleksandrom Sirskim.

I samo usput - Sirskog se smatra lojalnim predsjedniku Zelenskom i najčešće navodi kao kandidata za nasljednika Zalužnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:58